En kilowatttime ville koste cirka 51 øre uden vindkraft. I stedet koster den 58 øre at producere - før skatter og afgifter lægges på.

Vindenergi gør din strøm 14 procent dyrere

Bæredygtighed

25/11/2014 21:14

Nick Allentoft

En ny analyse sætter kroner og ører på elprisen med og uden vindkraft. Primært er det den ustabile vind, der får prisen til at løbe i vejret.

Alle har set i landskabet og på havet, at Danmark har rigtig mange vindmøller. Nu sættes der for første gang kroner på, hvad satsningen på vindenergi koster samfundsmæssigt.

Svaret er, at danskernes el er 14 procent dyrere som følge af de mange vindmøller. En kilowatttime ville koste cirka 51 øre uden vindkraft. I stedet koster den 58 øre at producere - før skatter og afgifter lægges på. Det viser en analyse fra Rockwool Fonden, lavet af økonomiprofessor Anders Sørensen fra Centre for Business and Economic Research på CBS.

Vindkraften dækker nu 33 procent af danskernes el-forbrug, mens resten produceres ved hjælp af kul, olie, biomasse og gas. Vindkraften skaber et kompliceret behov for forsyningssikkerhed, og det er især dét, at vindmøller producerer som vinden blæser, der driver omkostningerne i vejret. 

Et samfund, der baserer en stor del af strømmen på vindkraft, må enten have konventionelle kraftværker nok til at tage over de dage, hvor det ikke blæser. Eller også skal der de dage importeres strøm.

- I Danmark har vi kapacitet nok til at dække vinden af, når det ikke blæser. Men den store mængde overkapacitet koster, siger Anders Sørensen.

Jo større forskel der er på, hvad et kraftværk kan producere, og hvad det reelt producerer, jo dyrere bliver en kilowatttime. Anders Sørensen sammenligner det med en restaurant med råvarer, tjenere og kokke til at betjene 1000 gæster, men hvor der kun skal betjenes 100. Så bliver kuvertprisen tilsvarende højere.

En anden udfordring er, at vindkraften stiller store krav til ekstra produktion af fjernvarme. En stor del af fjernvarmen skabes ved at udnytte overskudsvarmen fra almindelig el-produktion. Men når vinden er kilden til strøm, skal der produceres endnu mere varme. 

Analysen fra Rockwool Fonden tager ikke stilling til, om vindkraften er prisen værd. 

- Nogle vil mene, at vindmøller skæmmer og larmer. Omvendt er fordelene både mindre CO2, forurening og afhængighed af brændsel. Prisen er et politisk spørgsmål, siger Anders Sørensen. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce