Gadeplansindsatsen foregik i 2011-2014 og består af et mentorforløb, netværksmøder og en fritidsjob-indsats. Her har 69 af 91 unge i alderen 15-17 år gennemført et forløb på ni måneder. Af dem er 53 altså nu i gang med en uddannelse eller i arbejde, skriver avisen.

Vollsmose-projekt har succes med at få unge ude af kriminalitet og spar millioner

Velfærd

30/09/2014 22:49

Nick Allentoft

53 belastede unge er kommet i uddannelse og arbejde efter fokuseret gadeplansindsats i Vollsmose i Odense. Det skriver Fyens Stiftstidende

Samfundet sparer millioner, hver gang et ungt menneske forhindres i at ende i en kriminel løbebane. Det viser en ny undersøgelse, som Fyens Stiftstidende har fået adgang til, 
fra Center for Boligsocial Udvikling (CFBU).

Undersøgelsen, som offentliggøres onsdag, viser, at de mest belastede unge over fem år hver koster samfundet 900.000 kroner mere end lovlydige unge. De kriminelle unge giver nemlig øgede udgifter til blandt andet politi, retsvæsen og overførselsindkomster.

I Vollsmose i Odense har man succes med en såkaldt gadeplansindsats, der har fået 53 af 69 belastede unge til at påbegynde uddannelse eller komme i job.

- Indsatsen virker, fordi den er baseret på veldokumenterede metoder med høj grad af faglighed. Det er lykkedes at få fat på unge, som man ellers har rigtig svært ved at få fat på, fortæller Lasse Kjeldsen, der som specialkonsulent ved CFBU har været med til at evaluere projektet.

Gadeplansindsatsen foregik i 2011-2014 og består af et mentorforløb, netværksmøder og en fritidsjob-indsats. Her har 69 af 91 unge i alderen 15-17 år gennemført et forløb på ni måneder. Af dem er 53 altså nu i gang med en uddannelse eller i arbejde, skriver avisen.

Antager man, at disse unge ellers var endt i kriminalitet, men nu forbliver lovlydige og selvforsørgende, har det sparet samfundet for 62,1 millioner kroner.

Mentorerne udgør en bærende del af gadeplansarbejdet. De fungerer som rollemodeller og har til opgave at vejlede og rådgive den unge.

Mentorerne har pædagogisk baggrund og kan ved hjælp af specielle samtaleteknikker skabe en god og langvarig relation til de unge, fortæller Lasse Kjeldsen og forklarer videre om deres rolle:

- Mentorerne er tit de eneste voksne, de unge kan tale med. Ofte har de samme baggrund og kan sætte sig ind i de kulturelle barrierer. Det afgørende er, at de tager sig tid til at lære den unge at kende og tager udgangspunkt i vedkommendes ressourcer.

Ifølge Lasse Kjeldsen er der ingen entydig opskrift på, hvordan man får belastede unge på ret kurs. Men der skal være et attraktivt alternativ i en overskuelig fremtid til kriminalitet.

- De skal kunne se for sig, at det er muligt at få succes. Nogle gange kan et skoleskift være løsningen. For andre handler det om at få begyndt i en fodboldklub, så de bliver fjernet fra de kriminelle miljøer. Vigtigst er, at den unge selv ønsker et bedre liv, siger han til Fyens Stiftstidende.

Mest Læste

Annonce