Zornig og Lindholm går i front for danskere dømt for menneskesmugling

Politik

13/03/2016 19:58

Nick Allentoft

Det er en principiel dom, som vi er nødt til at gå videre med af hensyn de mange andre sigtede, siger Zornig. Jazzmusikeren Benjamin Koppel har iværksat indsamling.
- Vi er nået frem til, at vi anker dommen, siger direktør for Huset Zornig, Lisbeth Zornig Andersen, der sammen med sin mand, Mikael Rauno Lindholm, fredag blev kendt skyldig i menneskesmugling ved Retten i Nykøbing Falster.   Parret gav en syrisk børnefamilie et lift til Sverige i september sidste år, og det udløste fredag en dom og en bøde til dem hver på 22.500 kroner. Men sagen slutter altså ikke her for ægteparret.

- Det er en principiel dom, som vi bliver nødt til at gå videre med, siger Lisbeth Zornig Andersen.

- Vi er bange for, at dommen kommer til at danne præcedens for de mange mennesker, der nu er sigtet, og hvoraf nogle af dem kommer til at opleve meget større konsekvenser end os, hvor det ikke kun kommer til at handle om penge, tilføjer hun.   Politiet og anklagemyndighederne har valgt at rejse flere hundrede sigtelser for menneskesmugling mod dem, som hjalp flygtningene med et lift, da en større flygtningestrøm kom til Danmark sidste år.   - Nogle af dem, der ikke har dansk statsborgerskab, risikerer at miste muligheden eller i hvert fald at få karantæne i forhold til at kunne søge dansk statsborgerskab, ligesom nogle muligvis risikerer udvisning, siger Lisbeth Zornig Andersen.   Anklager Charlotte Larsen har gennem sagen lagt vægt på, at loven står ved magt, uanset hvor gode intentioner man har. I henhold til udlændingeloven er det ulovligt at transportere personer, der ikke har ret til at være i landet.   Ægteparret har forklaret i retten, at de ikke vidste, at det var ulovligt at give familien et lift. Forsvarer Bjørn Elmquist har lagt vægt på, at politiet på dagen ikke på noget tidspunkt kunne give de to et svar på, hvorvidt transporten var ulovlig.   Bidragsydere donerer over 130.000 til Zornigs bøde En indsamling til fordel for de mennesker, der er idømt bødestraffe for menneskesmugling, er siden fredag aften skudt i vejret. Over 132.000 kroner er skrabet sammen indtil videre, fordi hundredvis af danskere har givet både små og store beløb.   Alt fra en flad 50'er til 1000 kroner er blevet skænket projektet, der opstod i protest, mod at Lisbeth Zornig og hendes mand, Mikael Rauno Lindholm, blev idømt en bødestraf på 22.500 hver for menneskesmugling.   Manden bag initiativet er jazzmusikeren Benjamin Koppel, der kalder dommen mod Lisbeth Zornig for en kriminalisering af almindelig anstændighed.    - Det viser, (red. donationerne) at der er rigtig mange mennesker, der også synes at medmenneskelighed, empati og uegennyttighed stadig skal være en del af samfundets byggesten.   - Alle pengene går til at hjælpe de, der enten allerede er eller må blive idømt bødestraf i denne sammenhæng, skrev han på Facebook ved lanceringen af indsamlingen.   Dommen faldt over Lisbeth Zornig og Mikael Rauno Lindholm fredag eftermiddag, fordi de i september måned fragtede en syrisk flygtningefamilie fra Rødbyhavn til Kastrup.   Samtidig blev en 70-årig pensionist fra Lolland dømt for menneskesmugling, da hun i samme periode kørte seks syrere fra Rødbyhavn til Malmø. Retten vurderede, at hun skal betale 12.500 for sin lovovertrædelse.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce