EU har sikret Danmark adgang til coronavaccine

15/08/2020 09:24

EU-Kommissionen har på vegne af EU-landene forhandlet den første forhåndsaftale om køb af vacciner mod COVID-19 på plads til borgerne i EU, herunder Danmark. Aftalen betyder, at EU-landene har sikret sig ret til at købe 300 mio. doser vacciner med option på 100 mio. yderligere.

Siden udbruddet af COVID-19, der allerede har kostet tusindvis af menneskeliv i Europa, har Danmark sammen med de øvrige EU-lande arbejdet på højtryk for at sikre borgere hurtig adgang til en sikker og effektiv vaccine mod COVID-19. Og nu er de første forhåndsaftaler om køb vacciner på plads, der giver EU-landene optioner på at købe vacciner, hvis de viser sig at være effektive og sikre at bruge.

”En vaccine er et meget vigtigt redskab i indsatsen mod coronavirus og i bestræbelserne for, at vi kan vende tilbage til et normalt liv. Det har været højt prioriteret for regeringen at få en aftale på plads sammen med de andre EU-lande, og i dag har vi taget et vigtigt skridt på vejen mod at skaffe en vaccine til Danmark,” siger Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Forhåndsaftalen betyder, at EU-Kommissionen har sikret sig ret til at indkøbe 300 mio. doser af vaccineproducenten AstraZeneca på vegne af EU-landene med en option til indkøb af yderligere 100 millioner doser. Vaccinerne, som vurderes at kunne dække ca. 40 % af befolkningen i EU-landene, vil blive fordelt ud fra en fordelingsnøgle, der svarer til befolkningstallene.

Aftalen finansieres gennem det fælles EU-nødhjælpsinstrument (The Emergency Support Instrument), hvorfra der er afsat midler til indkøb af potentielle vacciner med forskellige profiler, og som er produceret af forskellige virksomheder. Aftalen med AstraZeneca vil derfor blive fulgt op af andre aftaler efterfølgende.

AstraZenecas vaccinekandidat testes i øjeblikket i fase 3 i kliniske forsøg. Når data fra den tredje fase er klar, skal dokumentation for vaccinens effekt og sikkerhed indsendes til myndighederne, hvor den vil blive godkendt til brug, hvis den vurderes at være virksom og sikker at bruge.

Fælles EU-strategi for at sikre vaccine mod COVID-19
Vaccineudvikling er en kompleks og langvarig proces, der normalt tager mere end ti år. Men som led i den fælles indsats med de andre EU-lande har målet været få udviklet en vaccine inden for 12 til 18 måneder eller tidligere.

For at støtte lægemiddelvirksomhederne i at udvikle en vaccine hurtigt og at få sat gang i produktion i stor skala, er det planen at EU-landene i fællesskab indgår aftaler med vaccineproducenter om, at EU finansierer en del af de omkostninger, der er forbundet med vaccineudviklingen.

Til gengæld har EU-landene sikret sig retten til at købe et specifikt antal vaccinedoser inden for en given periode ved en forhåndsaftale. Det er denne forhåndsaftale, som nu er på plads.

Mest Læste

Annonce