Bøger om gæld – og hvad vi kan lære af dem

07/02/2019 20:58

Har du svært ved at bruge pengene korrekt, eller skylder du allerede nogle penge væk? Hvis du kan nikke ja, er du ikke alene, men hvis du kan ryste på hovedet, er du faktisk heldig – indtil videre.

Det er altid en god idé at være på forkant med gæld, da det er sådan man sørger for, at den aldrig sniger sig ind på en.

Bøger om gæld kan hjælpe os med at uddanne os selv i, hvad vi skal gøre og ikke mindst ikke gøre. De kan til tider også blot underholde. De følgende tre bøger forsøger at gøre lidt af hvert.

Generation gæld af Nola Grace Gaardmand og Sofie Tholl

De blevet lovet hele verden, men nu står de i gæld. Der bliver i denne bog skildret et portræt af den danske generation (25-40-årsalderen), der finder sig selv fanget i en enorm privat gæld efter at have levet af lånte penge.

Der bliver taget udgangspunkt i parret Tim og Sisse Garmo, men karakterne minder skræmmende meget om virkeligheden. De fleste vil enten kunne genkende sig selv, nogle venner eller naboen i dem. Det er en øjenåbnende fortælling, der tvinger os til at indse nogle ting, som vi ofte vælger at ignorere. Bogen er oplysende. Den fortæller, hvad vores privatgæld fortæller om os selv, samt hvem vi er.

Spilleren af Fjodor Dostojevskij

I denne fortælling handler det om at tabe eller vinde ved spilletbordet, samtidigt med der bliver tilføjet lidt forelskelse, familiehemmeligheder og formuer til handlingen for at skubbe den rundt og holde læseren på kanten. Tilbage i 1866 skrev den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij bogen Spilleren, som er blevet en af de mest populære bøger om spil og kasinoer.

Den handler om gæld, og bogen blev skrevet af Dostojevskij for, at han kunne betale sin egen gæld af. Dostojevskij var en lidenskabelig hasardspiller og har uden tvivl fundet inspiration i sin egen situation. Dostojevskij er en af litteraturens største og mest velkendt forfattere, der var god til at skildre ekstreme tilstande i menneskesindet.

I sammenligning med Dostojevskij andre bøger er denne langt kortere og strækker sig kun over 200 sider. Historien udspiller sig i en tysk kur- og spilleby der går under navnet Roulettenburg. Fortælleren er huslæreren og adelsmanden Aleksej Ivanovitj. Den romantiske interesse ser vi i steddatteren Polina, og en anden vigtig karakter finder vi i den rige arvetante. Vores fortæller forsøger at gennemskue omgivelsernes bedrag og lidenskaber uden det store held, og han er ligeså dårlig til at gribe kærligheden og venskabet, han bliver tilbudt. 

I bund og grund handler historien om at være i gæld til andre, og hvad det gør ved en. I denne bog er det Dostojevskij evne til at skildre menneskets tilstande (og i dette tilfælde gæld), der gør den lærerig.

Du skylder! Af Mikkel Thorup

I denne bog kommenter Mikkel Thorup på det, som vi kan kalde for gældens kulturelle arkiv. Det er derfor ikke en bog om teori. Den fortæller dig ikke, hvad du skal eller ikke skal gøre. Tværtimod er der frit plads til selv at tænke og forme sig en ide om, hvad man måske burde eller ikke burde gøre. 

I bogen finder man det, der kunne minde om gældens idéhistorie. Bogens omdrejningspunkt er gæld som idé og moralitet fremfor økonomi. Den er opdelt i kapitler som gældsmennesket, gældspolitik, gældsmodstand og gældsmoral.

Bogen er på lidt over 200 sider og er uden tvivl ganske lærerig, når det kommer til gældshistorie. Den forbinder gæld og skyld og får en til at se gæld på en ny måde. Det kan godt være, at man ikke skylder penge til banken, men efter at have læst denne bog indser man, at du også kan stå i moralsk gæld.

Selvom den ikke forsøger at belære eller oplære en i, hvordan man undgår gæld eller håndtere sin gæld, så kan den sagtens hjælpe en. Den serverer nemlig et fad af fakta og historie, som man så kan vælge at bruge som man ønsker. Hvorvidt om man vælger at lære af tidligere fejltrin eller vælger at ignorere historien blot for at gentage de samme fejltrin er op til en selv.

 

Mest Læste

Annonce