Bred aftale om klimalov og ambitiøse klimamål

Danmark får for første gang en national klimapolitik, der skal fastsættes ved lov. Regeringen har i dag indgået en aftale med Det Konservative Folkeparti, SF og Enhedslisten om indholdet i en klimalov, som skal fremsættes i Folketinget. Partierne har samtidig aftalt, at de står bag regeringens mål om 40 procents reduktion af drivhusgasser i 2020.

"Det er i sandhed en stor dag. Den brede aftale om de 40 procents reduktion af drivhusgasser sikrer, at det ambitiøse mål, som regeringen har sat sig, vil leve – også efter et valg. De Konservative har med aftalen meldt sig blandt de partier, der tager ansvar for klimaet. Det glæder mig meget - og aftalen er åben, jeg indbyder alle Folketingets partier til at samles om lovforslaget", siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Med aftalen om det nationale klimamål i 2020 er partierne enige om at sikre, at klimaindsatsen skal skabe job og ikke koste job. Det skal ske ved at gøre brug af moderne teknologier, sikre synergieffekter i alle sektorer og ved at sikre, at dansk erhvervsliv forbliver konkurrencedygtigt.

De samme partier er også blevet enige om udformningen af klimaloven. Det er en politisk målsætning, at Danmark i 2050 er et lavemissionssamfund, hvor udledningen af drivhusgasser er på et absolut minimum. Klimaloven skal sikre, at udviklingen foregår i et passende tempo under hensyn til vækst og udvikling. Den til enhver tid siddende regering skal hvert femte år sætte klimamål, som skal række ti år frem i tiden. Og regeringen skal hvert år lave en redegørelse til Folketinget om, hvor langt man er nået.

I forbindelse med klimaloven bliver der oprettet et klimaråd. Det bliver et råd bestående af uafhængige eksperter, som skal rådgive regeringen om, hvordan vi lettest og billigst omstiller Danmark til et lavemissionssamfund. Klimarådet skal være med til at skabe oplysning og debat om, hvordan den grønne omstilling skal ske, så borgere og virksomheder kan deltage og bidrage aktivt.

"Det er en betydelig udfordring at omstille det danske samfund. Det er afgørende, at vi tilrettelægger indsatsen, så den bliver både miljø- og ressourcemæssigt effektiv, og så den understøtter vækst og udvikling. Det skal klimaloven og klimarådet hjælpe os med", siger Rasmus Helveg Petersen.

Klima-, energi, og bygningsministeren har indkaldt Venstre og Dansk Folkeparti til møde senere i dag for at afklare, om de vil tilslutte sig klimaloven. Lovforslaget vil blive sendt i høring i denne uge.

Læs mere:

 Faktaark om klimaloven Faktaark om klimarådet Aftale om klimalov Aftale om klimamål

 

Emneord: Klimalov, Rasmus Helveg Petersen, Klimamål, Drivhusgasser, Lavemissionssamfund, Landbrug, Transport
Ministeriet for Klima, Bygning og Energi på DenOffentlige.dk Ministeriet for Klima, Bygning og Energi er nu blevet nedlagt efter valget og det nye Ministerium hedder nu Energi-, forsynings- og klimaministeriet. 
Aktivitet: Artikler: 60 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 16.09.19 Bæredygtighed
  Ministerium dropper fagkontorer: Kraftcentre skal indfri klimamål

  Ministerium nedlægger fagkontorer og erstatter dem med såkaldte kraftcentre, som skal koordinere arbejdet med analyser og løsninger frem mod de centrale klimamål.

 • 23.11.15
  Løft til landbruget skaber vækst i hele Danmark

  Når landbruget får lov til at vokse, kommer det især landdistrikterne til gode. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen løfter i forbindelse med præsentationen af Vækst og udvikling i hele Danmark lidt af sløret for indholdet i den kommende fødevare- og landbrugspakke.