Brevstemmere snydes for viden om lokallister

Brevstemmere snydes for viden om lokallister, mener flere partier. - Det er en fadæse, raser formand.

Det er diskrimination, at lokallister ikke er anført på listen over opstillede partier i stemmeboksene ved det kommende kommunalvalg. 

Det mener et flertal i Folketinget, som nu forlanger, at indenrigsminister Margrethe Vestager (R) griber ind, skriver Politiken torsdag.

Problemet er, at det i år er muligt at brevstemme allerede tre måneder inden valget, og de personer, der allerede har sendt deres stemme med brevet, og de har ikke haft mulighed for at vide, at en lokalliste er opstillet samt kende den partibogstav. 

På sedlerne står kun de otte partier, der er opstillingsberettiget til Folketinget.

- Det er et demokratisk underskud. Der gøres en massiv indsats for at få folk til at brevstemme, men borgerne er ikke fuldt oplyst om mulighederne for at stemme. Det er en fadæse, siger formand for Lokallisterne i Danmark, Birgit Hemmingsen, til Politiken.

Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti på Christiansborg kan sagtens forstå forargelsen og forlanger nu, at indenrigsministeren går ind i sagen.

- Det er nok for sent at gøre noget ved til dette valg, desværre. siger Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen til Politiken.

- Men så kan vi lære af det. Ved lokalvalg kan meget få stemmer være udslagsgivende for et ekstra mandat, så det er vigtigt, at vælgerne har de rigtige informationer.

Dansk Folkeparti mener, at der findes en forholdsvis simpel løsning på problemet.

- Løsningen bør være, at man i de byråd, hvor man enten allerede har lokallister eller er bekendt med, at der opstiller lokallister, skriver dem på listen med deres partibogstav, siger kommunalordfører Morten Marinus.

Men oppositionspartierne bør ifølge Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, lige spise brød til.

- Alle kandidater og partier bliver kendt i slutningen af oktober, og så har man mulighed for at ændre sin brevstemme. Så det fungerer fint. 

- Man kan ikke kalde det en favorisering, for man kan afgive en stemme til det parti, som man gerne vil stemme på, og det må være det, der tæller i et demokrati. Derfor er det lidt en storm i et glas vand, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Emneord: Lokallister, KV13, Diskrimination, Birgit Hemmingsen, Jacob Jensen, Morten Marinus, Simon Kollerup
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20 Politik
  COVID-19: Regeringen iværksætter en række initiativer som hjælp for dansk økonomi

  Regeringen offentliggjorde tirsdag tre initiativer, der skal hjælpe med at afbøde de negative økonomiske konsekvenser, som spredningen af coronavirus allerede har og vil kunne få. Initiativerne er rettet mod både de virksomheder, der allerede nu oplever negative økonomiske konsekvenser, og mod mere generelt at holde hånden under dansk økonomi i en vanskelig situation.

 • 24.02.20 Infrastruktur
  Grøn omstilling med robotter i spidsen

  Danmarks første nationale robotstrategi bliver lanceret i dag. Strategien skal blandt andet være med til at sikre, at robotindustrien bidrager til den grønne omstilling, og at Danmark udnytter de potentialer, der er i at udvikle og bruge robotter.

 • 10.09.19 Politik
  Ministre på charmetur for dansk erhvervsliv

  Erhvervsministeren tager til Silicon Valley for at få indsigt i de muligheder, som teknologi skaber for vores samfund. Fødevareministeren tager til Kina for at hjælpe med salget af danske landbrugsvarer.

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 17.11.13 Politik
  Folkelig opbakning til Stemmer på Kanten

  Den landsdækkende demokratikampagne Stemmer på Kanten, som stræber efter at få socialt udsatte til at stemme, får bred opbakning fra vælgerne. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstituttet InFact. Hver anden dansker har hørt om kampagnen, og to ud af tre synes det er et godt initiativ.