Bupl om tidlig skolestart: Børn vil blive tabt på gulvet

I børnehaven får børnene færdigheder, de skal bruge hele livet, siger næstformanden i Bupl.

Man skal kigge på hele barnet, og ikke kun på hvordan det klarer sig i en Pisa-undersøgelse.

Det siger næstformand i Bupl, Birgitte Conradsen, efter at en analyse fra tænketanken Kraka viser, at de danske elever vil klare sig bedre i Pisa-testen, hvis de starter et år tidligere i skole.

- Jeg tror, at vi vil tabe børn på gulvet, hvis de skal starte tidligt i skole, siger hun og fortsætter:

- I skolen står en lærer foran 25 børn, og for at barnet kan være med, skal det have nogle sociale færdigheder på plads. Ellers kan tidlig skolestart få den modsatte effekt.

Tænketanken Kraka har regnet på, hvordan Danmarks placering vil være i den såkaldte Pisa-test, hvis vores børn har et års ekstra skolegang.

Et år mere vil sende danske elever direkte ind i top-10 og gøre op med ellers skuffende resultater.

Ifølge Krakas analyse vil danske børn, hvis de starter et år tidligere i skolen, tage et ordentligt spring fra nummer 18 i læsning i dag til en 4. plads på verdensplan.

Men det er forkert at gå ud fra, at barnet først begynder at lære noget, når det starter i skole, mener Birgitte Conradsen.

- Det med, at det er ren hygge i børnehaven, er et fuldstændigt forfejlet billede af, hvad der foregår i en daginstitution. Der foregår læring i forhold til alle livets aspekter i en børnehave, siger hun.

I børnehaven får børnene sociale kompetencer, og lærer hvordan de skal omgås hinanden. De lærer, hvordan man tåler modgang, og hvordan man lærer af tidligere handlinger, fortæller næstformanden.

- Det er for snævert kun at kigge på resultater i Pisa-testen. Jeg synes, at det er meget mere vigtigt at kigge på, hvad det er for nogle børn og unge, vil have ud i samfundet, siger hun.

- Så vi er bestemt ikke tilhængere af at sende børnene tidligere i skole, fortsætter hun.

/ritzau/

 

Emneord: Skole, BUPL, Birgitte Conradsen, Kraka, Pisa-testen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.05.21 Velfærd
  110 procent dagpenge: Mange ledige fra rengøringsbranchen og industrien bruger ny ordning

  Over 1.000 ledige er påbegyndt en erhvervsuddannelse på forhøjet dagpengesats under ny ordning. De største grupper på ordningen er ledige, der tidligere var i rengøringsbranchen og industrien. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Se oversigt over brancher.

 • 03.05.21 Velfærd
  Ny undersøgelse: Økonomisk ulighed mellem tilflyttere

  De rige flytter til København, Nordsjælland og Aarhus, mens dem med lave indkomster flytter til Lolland, Falster og mere sydlige og vestlige egne af Jylland. Det viser analyse af flyttemønstre i 2020 fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Se oversigt over kommuner.

 • 24.05.17
  Regeringen og KL vil styrke skoleledernes uddannelse

  Skoleledere skal fremover kunne tage en uddannelse med en formel specialisering i skoleledelse, mener KL og regeringen efter forslag fra en arbejdsgruppe.

 • 29.06.15 Ledelse
  Fælles a-kasse-indsats forenkler jobreformen

  De fire a-kasser på FTF-området har slået sig sammen om at organisere de mange nye samtaler, som landets ca. mere end 100.000 forsikrede arbejdsløse skal have med både jobcentre og a-kasser som følge af beskæftigelsesreformen. Samarbejdet begrænser det logistikkaos og ressourcespild, som mange har frygtet.

 • 15.06.15 Velfærd
  En fattig barndom, et sværere voksenliv

  Børn, der er vokset op i økonomiske trængte familier, klarer sig dårligere i voksenlivet på en række områder: De uddanner sig mindre, tjener mindre, de er oftere arbejdsløse og flere af dem får førtidspension end børn fra mere velstillede familier. Det viser en ny rapport fra SFI, som dog også dokumenterer, at børnene relativt set tjener mere end deres forældre.