Bureaukratiets mølle maler tilsyneladende i et væsentligt langsommere tempo end hidtil antaget, siger Birch Sørensen, der til daglig er professor på Københavns Universitet, til Politiken.

Bureaukratiets vokseværk er blevet overdrevet

Der er slet ikke så voldsom en vækst i nye love og regler, som hidtil antaget, vurderer to forskere.

I årevis har det fra flere sider lydt, at lovmøllen maler alt for hurtigt og skaber et unødigt bureaukrati, der med fordel kan slankes. 

Men nu tegner der sig et mere nuanceret billede, skriver Politiken fredag.

Bevæbnet med egne tal advarer forskere fra Aarhus Universitet nemlig om, at der er "misvisende" data i materialet fra Produktivitetskommissionen.


Kommissionen anbefalede sidste år et opgør med bureaukratiet og gav dermed vind i sejlene til de politikere, som har klaget over regeltyranni.

Nu erkender kommissionsformand Peter Birch Sørensen i forbindelse med en række kritiske artikler om kommissionen i Djøf-bladet, at de to forskere bidrager med en "vigtig modifikation".

- Bureaukratiets mølle maler tilsyneladende i et væsentligt langsommere tempo end hidtil antaget, siger Birch Sørensen, der til daglig er professor på Københavns Universitet, til Politiken.

Produktivitetskommissionen har benyttet sig af data fra Retsinformation, som viser, at perioden fra 1989 til 2011 i gennemsnit har budt på 330 nye love og mere end 1000 nye bekendtgørelser om året. 

      Læs mere om afbureaukratisering på vores tema-side her

Men i virkeligheden er udviklingen langt mindre eksplosiv, påpeger professor Peter Bjerre Mortensen og lektor Mads Leth Felsager Jakobsen, der har bearbejdet de mange data i bogen "Retsstaten". 

Tager man højde for de love og bekendtgørelser, der bliver ophævet, er tilvæksten blot en brøkdel - nemlig knap 10 love og 70 bekendtgørelser om året, konkluderer forskerne ifølge Politiken.

Peter Bjerre Mortensen mener, at anbefalingerne fra kommissionen nu skal ses i et nyt lys.

Selvom Peter Birch Sørensen erkender, at forskerne bidrager med nye perspektiver til problemstillingen, afviser han, at de nye tal ændrer ved kommissionens overordnede anbefalinger.

Emneord: Bureaukrati, Forvaltningskultur, Afbureaukratisering, Politiken
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også