Byrådskandidater: Pengene kan bruges bedre i kommunerne

Mange byrådskandidater mener, at pengene kan strækkes længere i kommunerne, viser rundspørge.

Der er guld at hente i de danske kommuner, hvor man mange steder kunne udnytte ressourcerne bedre end i dag, lyder det fra en del byrådskandidater rundt om i landet.

Cirka 2600 ud af 3300 kandidater svarer ja til, at produktiviteten kan øges i større eller mindre grad i deres kommune i løbet af de næste fire år, viser en rundspørge fra Ritzau.

En fjerdedel af deltagerne mener, at produktiviteten kan øges tre til fire procent, mens 16 procent ser en potentiel gevinst på mere end fem procent.

En af sidstnævnte er Bendt Tranekjær, som er byrådskandidat for Liberal Alliance i Egedal. Han mener, at Egedal Kommune "nemt" ville kunne spare 20-25 millioner kroner ved at lade private virksomheder overtage flere kommunale opgaver.

- Jeg tror, at man skal starte med det grønne område og vejafdelingen. Der tror jeg, at man vil kunne spare rigtig mange penge ved at udlicitere drift og vedligeholdelse. Også på det juridiske område og byggesagsbehandling, siger han.

Det vil betyde, at kommunen skal skære i antallet af medarbejdere, erkender Bendt Tranekjær.

- Vi gør det jo for at spare på ressourcerne i kommunen. Det er klart. Men de firmaer, der overtager opgaverne, skal jo også bruge folk, siger han.

Helt i den anden ende af den politiske skala er Kirstina Tranberg, kandidat for enhedslisten i Glostrup. Men også hun mener, at potentialet for at øge produktiviteten er mere end fem procent.

Det kan blandt andet ske ved at skære ned på administration og give ansvaret tilbage til kernemedarbejderne med de varme hænder, siger hun.

- For eksempel har forsøg med mere selvstyre til de ansatte i hjemmeplejen vist, at det mindsker sygefraværet og udnytter ressourcerne bedre. Desuden betyder det mere tilfredse medarbejdere og borgere, siger Kirstina Tranberg.

Kun syv procent af deltagerne i rundspørgen svarer, at der ikke er noget at komme efter i deres kommune.

En af dem er Birgitte Vind, som genopstiller for Socialdemokraterne i Vejle.

Det til trods for, at hendes egen regerings produktivitetskommission peger på, at der uden problemer kan spares 12 milliarder kroner frem mod 2020 i det offentlige.

- Hvis vi ser på produktivitet, som at man skal have mere for pengene, så har jeg rigtig svært ved at se, hvordan det skal lade sig gøre i Vejle, siger hun.

- Vi har den laveste skatteprocent vest for Storebælt. Så vi løber stærkt og yder en rigtig flot service for meget få midler. Vi kan godt øge produktiviteten, men så går det ud over nogle mennesker, siger hun.

/ritzau/

 

Emneord: KV13, Produktivitet, Byrådskandidater, Produktivitetskommissionen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.01.15 Ledelse
  Sygehusene forbedrer produktiviteten

  De offentlige sygehuse har i perioden 2012 til 2013 øget produktiviteten og følger dermed den positive udvikling fra de foregående år. Det viser en ny rapport fra Sundhedsministeriet, Finansministeriet og Danske Regioner.

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 17.11.13 Politik
  Folkelig opbakning til Stemmer på Kanten

  Den landsdækkende demokratikampagne Stemmer på Kanten, som stræber efter at få socialt udsatte til at stemme, får bred opbakning fra vælgerne. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstituttet InFact. Hver anden dansker har hørt om kampagnen, og to ud af tre synes det er et godt initiativ.

 • 28.10.13 Politik
  Tag faget tilbage

  Tiden er kommet til, at vi som sundhedsfaglig gruppe melder fra over for myndighedernes tiltagende kontrol og bureaukrati og kræver faget tilbage.

 • 03.10.13 Politik
  Valgkonkurrencer skal skabe større engagement i nærdemokratiet

  Ved seneste kommunalvalg i 2009 havde vi på landsplan den laveste stemmeprocent i 35 år. Kun 65,8 procent af alle stemmeberettigede i landet afleverede deres stemmeseddel. På Stevns lå stemmeprocenten på 71, men ved det kommende kommunalvalg tirsdag den 19. november er barren sat endnu højere, oplyser borgmester Poul Arne Nielsen.