Nye idrætsinitiativer sætter flere i bevægelse

11/06/2012 14:26

Faaborg-Midtfyn Kommune

I 2009 satte Faaborg-Midtfyn Kommune og seks andre kommuner gang i 66 nye initiativer på at få flere borgere til at bevæge sig mere. Nu kan vi konkludere, at målet er nået.

Cirka 5.000 borgere har deltaget gennem breddeidrætsindsatsen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Samtidig har de syv modelkommuner opbygget konkrete erfaringer med, hvad der skal til for at få flere borgere i fysisk aktivitet.

I dag præsenteres to års læring i en rapport på en slutkonference i Gentofte. Målet er at dele viden og inspirere hele landet, så endnu flere danskere kan komme til at deltage i breddeidrætten.

Fyrtårne for idérig udbredelse af breddeidrætten
De mange initiativer har resulteret i, at:

- bynære motionsstier og motionsmødesteder giver liv og mulighed for et samlingssted i naturen
- ryttere kan tage på 75 km oplevelsesrig tur på stier i det sydfynske (Riderute Sydfyn)
- udviklingsplaner i idrætshallerne er med til at puste nyt liv i gamle haller
- naturområdet Tarup-Davinde har motiveret til naturoplevelser, motion og samvær for overvægtige børn og voksne.


De syv breddeidrætskommuners 66 nye idrætsprojekter indeholder mange personlige forvandlingshistorier. Men det er også historien om, hvordan et øget fokus på breddeidrætsområdet og nye samarbejdsformer kan gøre en forskel. Og den historie er temaet for dagens breddeidrætskonference med deltagelse af bl.a. kulturministeren.

Breddeidrætsprojektet er støttet af Kulturministeriet og Nordeafonden med hver 10 mio. kr.

Kulturminister Uffe Elbæk siger: ”Det er vigtigt, at vi lader os inspirere, når de syv breddeidrætskommuner har afprøvet deres projekter, og deler deres erfaringer med os andre. Projekterne har været succeser for de syv breddeidrætskommuner, hvor 95 procent af projekterne forventes at blive videreført, og hvor mange borgere har fået mere bevægelse ind i hverdagen. Jeg håber, at andre kommuner kan finde inspiration til lignende indsatser.”

Mogens Hugo, Nordeafondens bestyrelsesformand siger: ”Vi håber, at erfaringerne fra de syv breddeidrætskommuner vil være startskuddet til en markant og målrettet indsats på breddeidræt i alle kommuner over hele landet mange år fremover. Vi håber, at indsatsen medvirker til at flere danskere får en sundere hverdag med glæde og livslyst.”

Hans Jørgensen, Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune siger: ”Vi har fået aktiveret en masse borgere, som ikke før har været aktive i de traditionelle idrætsforeninger. Flere nye tiltag har været undervejs og parkour er en ny aktivitet, vi har satset på, som kunne få flere drenge til at blive i idrættens verden. Vi er stolte af at 19 ud af 20 projekter er gennemført og fortsætter i en eller anden form.”

Ny rapport med evaluering og konkrete anbefalinger
På konferencen 11. juni 2012 i Ordruphallen bliver landets kommuner og idrætsorganisationer præsenteret for evalueringsrapport udarbejdet af et konsulentteam fra TSE Consulting og DAMVAD. Rapporten viser bl.a. at alle idrætsinitiativerne er gennemført, at 95 procent af dem af forventes at fortsætte og at projektet allerede har givet inspiration til over 3/4 af landets øvrige kommuner. Rapporten kan ses på www.breddeidraet.nu, hvor et resumé af rapportens anbefalinger også kan findes.

Baggrund
I 2009 iværksatte Kulturministeriet og Nordeafonden et fælles projekt om breddeidrætskommuner. Med i alt 20 mio. kr. i støtte blev der udpeget syv breddeidrætskommuner til at afprøve en række idrætsinitiativer. Formålet med initiativet var at opsamle erfaringer, som kan bruges af og inspirere andre danske kommuner til at styrke og udvikle deres indsats for at få flere danskere til at dyrke breddeidræt.


De 7 breddeidrætskommuner er Aalborg, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Køge, Slagelse, Varde og Viborg. Samlet investerede de 7 kommuner 26,5 mio. kr. i nye idrætsinitiativer ud over de 20 mio. kr. som Kulturministeriet og Nordeafonden har støttet projekterne med. 

Mest Læste

Annonce