Centrale spørgsmål til EU skeptikere og modstandere

Politik

25/03/2017 19:28

Nick Allentoft

Er det nødvendigt med ændringer i EU's systemer, spørger formanden for Europabevægelsen, og stiller samtidig en række centrale spørgsmål, der peger på samarbejde, som vejen frem for Europa.

Der er nogen der ikke mener at EU længere er relevant. Til dem har jeg en stribe spørgsmål. De kommer her.

Er artikel 2 i Romtraktaten ikke længere vigtig?

Den lyder sådan her:

"Unionen bygger på værdierne respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten, respekt for menneskerettighederne, herunder respekt for personer, der tilhører mindretal. Dette er medlemsstaternes fælles værdigrundlag i et samfund præget af pluralisme, ikke-forskelsbehandling, tolerance, retfærdighed, solidaritet og ligestilling mellem mænd og kvinder."

Hvis nogen mener den er uaktuel og at den kan erstattes af et utal af varianter for hver nation, så vil jeg gerne høre argumenterne fremført.

Er samhandel ikke længere vigtig?

Jo, svarer selv de mest inkarnerede modstandere, og tilføjer at den skal stadig eksistere. Ok.

Skal vi have fælles standarder? Høj fødevaresikkerhed? Beskyttelse af arbejdstagerrettigheder? Miljø beskyttelse?

Disse forhold og flere endnu knytter sig direkte til fri og lige konkurrence og samhandel.

Er klimaudfordringerne ikke længere det måske allerstørste problem vi står med? 

Hvis ja, så er all tale om at løse disse nationalt helt hen i vejret! Kun gennem først fællles EU indsats og derefter global, har vi bare skyggen af chance for at undgå global opvarmning på katastrofekurs.

Er tilstrømningen af migranter ikke længere noget der optager os?

Jo, og det forekommer åbenbart at det rigeste kontinent, der har ydre grænser det fattigste, kun kan løse disse udfordringer sammen. Enegang vil før eller siden føre til ufred, hvorimod fælles indsats både i forhold til kontrol af ydre grænser og i forhold til massive investeringer i Afrika kan løsne op for en bæredygtig løsning.

Er flygtninge situationen løst?

Hvis ikke, må vi igang med at få vore politikere til at finde løsninger sammen med resten af EU. Alle borgere på tværs af grænser, bør lægge pres på for at få løsninger, der sikrer os, fordeler flygtninge, og naturligvis angiver veje hvor vi hjælper mennesker i nød, uden at udsætte os selv for fare.

Er respekten for stater hos mulitinationale koncerner altid i top?

Hvis ikke må vi fejre at EU har en størrelse og kompetence til at sikre borgernes interesser, herunder i at der betales skat.

Er det godt for iværksætteri at markedspotentialet er 500 mill mennsker?

Hvis ja, må vi bare konstatere at vores rammebetingelser er rigtig gode, og at innovative ideer, der skaber arbejdspladser kan trives og vokse sig store.

Er det godt at vi frit kan rejse, uddanne og bosætte os i andre EU lande?

Ja, og hvorfor skulle vi opgive disse enorme goder? Hvis det alene er fordi vi ikke vil betale f eks børnecheck til ikke danskere, så kan vi blot ændre vores egen model, så det bliver en skatte begunstigelse og ikke en check. Eller vi kan klare héle regnestykket og konstatere at vi som samfund tjener på arbejdskraftens frie bevægelighed.

Er det godt, at vi er på vej mod en energi union?

Ja, for derigennem kan vi på helst enkel vis reducere CO2 udslip óg gøre os uafhængige af russisk olie og gas.

Er det nødvendigt med ændringer i EUs systemer?

Ja, naturligvis. Og kun gennem at vi borgere involvere os, stiller krav til vore politikere og forlanger gennemsigtige demokratiske processer, kan vi langtidssikre det forpligtende fællesskab; Den Europæiske Union

Tillykke til os alle. Og god arbejdslyst.

Mest Læste

Annonce