DA: Kommunerne skal fratages retten til at tildele førtidspension

Dansk Arbejdsgiverforening foreslår, at tildelingen af førtidspension skal samles under én statslig enhed. KL frygter, at borgerne reduceres til sagsakter

Borgerens retssikkerhed står på spil, når kommunerne fortolker reglerne for, hvem der er berettiget til førtidspension, vidt forskelligt. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der vil fratage kommunerne retten til at tildele førtidspensioner og de såkaldte ressourceforløb, skriver Dagbladet Information.


Foreningen har set nærmere på forskellene i tildelinger af førtidspension inden for de sammenligne kommunale klynger.
Eksempelvis optræder Københavns- og Hillerød Kommune i samme klynge. Alligevel tildeler sidstnævnte tre gange så mange førtidspensioner i forhold til befolkningstal. Maria Bille Høeg, chefkonsulent i DA, kalder forskellene »alvorlige«.
»Det er rigtig problematisk for borgeren, at der er så enorme forskelle på, hvornår kommunerne tildeler førtidspension og ressourceforløb. Derfor foreslår vi en central enhed under staten, der skal sikre borgerens retssikkerhed på tværs af kommuner,« siger hun til Information.
I KL mener formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget Thomas Kastrup-Larsen (S), at forslaget forsømmer den samlede vurdering af borgeren som ressourceforløbene, der skal hjælpe udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet, lægger op til.
»Det er svært at se, hvordan en centralisering skal kunne styrke retssikkerheden for den enkelte borger. Vi kan frygte, at de individuelle hensyn og unikke omstændigheder, som kendetegner den enkelte borgeres sag, vil blive mindre vigtige. Det bliver papir i stedet for mennesker«.
Den opfattelse deler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), skriver Information:
»Vi har lavet en førtidspensionsreform, som jeg stadigvæk synes var god i den form, den blev lavet. Der er en lang række børnesygdomme, som vi nu kommer til at evaluere på, men at flytte tildelingerne fra kommunerne til en statslig styring bakker jeg ikke op om«.

Hele historien hos Information

Emneord: Tilkendelse af førtidspension, Førtidspension, Dansk Arbejdsgiverforening, 250817
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.08.17 M.S. Carstens
  Du har helt ret ,

  Louise Søndergaard Sørensen,
  kan, er netop det ene ord, som giver kommunerne ret til anarki på alle hylder.
  Og med de sidste udspil på, i altfald, servicelovens område, ligner det en gyser for enhver borger, der af helbredsgrunde bliver underlagt det kommunale anarki, hvor mindst uddannede har mest at sige, fordi det lige er den billigste løsning.
  Faglighed? NOPE; det hører nemlig ind under skal!

 • 25.08.17 Louise Søndergaard Sørensen
  Lovgivning

  Måske man skulle kigge på lovgivningen og fortolkningsmulighederne af denne. Et lille ord som "kan" i stedet for "skal", kan have enorm betydning for hvad de lokale politikere vælger skal være praksis.

  Derudover er området et langt stykke hen ad vejen en "svingdørsarbejdsplads", hvor også sagsbehandlere er pressede pga. mængden af sager, den kontinuerligt nye lovgivning samt det at skulle håndtere stressede, syge og økonomisk pressede borgere.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.18 Velfærd
  Nye regler for førtidspension og ressourceforløb vedtaget

  Syge borgere skal kun i ressourceforløb, hvis det giver mening. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om og har torsdag vedtaget et lovforslag, der præciserer reglerne om førtidspension og ressourceforløb.

 • 10.04.18 Social
  Københavns Kommune vil tilkende flere førtidspensioner og fleksjobs

  "Vi skal have nedbragt antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og omvendt tilkendt flere førtidspensioner og fleksjobs,” siger Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren efter en taskforce har set på kommunens praksis for tildelinger af førtidspension og fleksjob.

 • 20.03.18 Velfærd
  Ministeriet evaluerer: Reform af førtidspension og fleksjob godt på vej

  Reformen af førtidspension og fleksjob er godt på vej, og rigtig mange borgere er tilfredse med deres forløb, viser en omfattende evaluering af reformen. Men der er også udfordringer på området. Det gælder i særlig grad manglende indsats i ressourceforløb. Beskæftigelsesministeren åbner for ændringer og indkalder nu forligskredsen til politiske drøftelser.

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....

 • 23.04.15 Ledelse
  Kommuner er for lempelige med førtidspension

  Hver tredje kommunale tilkendelse af førtidspension er mangelfuld og ville blive ændret af Ankestyrelsen, hvis der blev klaget. Kommunernes afslag på førtidspension er korrekte, viser en stikprøveundersøgelse.