Dårlig datasikkerhed skal koste millionbøde

Politikerne i EU-Parlamentet har valgt at hæve strafferammen til et langt højere niveau end i Danmark.

Det kan blive dyrt for virksomheder at sjuske med it-sikkerheden og databeskyttelsen, når EU's nye regler om persondata om få år er blevet til gældende lov.

Mens den højeste bøde i Danmark i den slags sager hidtil har været på 25.000 kroner, har politikerne i EU-Parlamentet valgt at hæve strafferammen til et helt andet niveau, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

For myndigheder og virksomheder er bøderne som udgangspunkt på op til 100 millioner euro - baseret på forseelsens alvor og virksomhedens størrelse.

Men er synderen et stort internationalt firma, hvor selv 100 millioner euro ikke er straf nok, kan bøden i stedet blive på op til fem procent af firmaets samlede globale omsætning.


De højeste bøder kommer dog først i brug ved gentagne overtrædelser, forklarer Christian Wiese Svanberg, der er advokat hos Plesner og ekspert i persondataret.

- Det bliver en markant nyskabelse, især i Danmark, fordi vi kommer fra et ekstraordinært lavt bødeniveau.

- Vi har ikke haft tradition for reelt at sanktionere overtrædelser af persondataloven, siger Christian Wiese Svanberg, som i et tidligere job i Justitsministeriet har været dansk hovedforhandler af de nye regler.

Arbejdet med de kommende regler har været i gang i EU i snart tre år, og de endelige regler forventes at falde på plads i løbet af 2015.

Emneord: EU-Domstolen, Personfølsomme oplysninger, Persondata, Databeskyttelse, Datasikkerhed, IT-sikkerhed
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også