Dårlige betalere går i arv

Håbløst forgældede danskere har ofte forældre, der også er håbløst forgældede, viser forskningsprojekt.

Er forældrene dårlige betalere, bliver barnet det med stor sandsynlighed også.

Det er konklusionen i et omfattende og opsigtvækkende dansk forskningsprojekt, der har sat sig for at finde forklaringen på, hvorfor så mange danskere ender som håbløst forgældede, dårlige betalere, skriver Politiken. 

Ifølge projektet er det ikke arbejdsløshed, skilsmisser eller voldsomme økonomiske kriser, der er afgørende for, om borgere får alvorlige gældsproblemer eller ender blandt de mere end 220.000 danskere i RKI's register over dårlige betalere.

Forklaringen er først og fremmest den sociale arv, som børn tager med sig fra deres forældre.

Med ekstremt høj statistisk sikkerhed påviser projektet blandt andet, at langt størstedelen af de danskere, der har udestående gæld, er blevet født med en lav fødselsvægt af forældre, der selv har eller har haft problemer med gæld. 

En konklusion, forskerne blandt andet har gravet frem ved at undersøge fødselsvægt og gældsrestancer hos de flere hundrede tusinde danskere, der befandt sig i aldersgruppen 22-24 år i 2011.

- Vi er overraskede over, hvor meget det her tilsyneladende handler om finansiel social arv. Det er til en vis grad forudbestemt, om man kommer i gældsproblemer, siger økonomiprofessor Claus Thustrup Kreiner til Politiken.

Kreditoplysningsbureauet Experian, der står bag RKI-registret, betegner undersøgelsen som særdeles interessant:

- De forældre, der lever et sundt og fornuftigt liv og føder velskabte børn - de lever også et sundt og fornuftigt økonomisk liv, og det går i arv til børnene. 

- De danskere, der fylder sig med pizza og cola og føder undervægtige børn, de fylder sig også med farlige lån og en dårlig lånemoral, der går i arv til deres børn, siger Frank Papsø, salgsdirektør i Experian, til Politiken.

/ritzau/

Emneord: Fattigdom, Fattige, Social arv, Forebyggelse, Gældsrådgivning, Forskning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 07.03.14 Marianne Pedersen
  Dårlige betalere går i arv

  I dag hørte jeg lige ovenstående "punchlines" med at man er arvelig belastet og derforuden for lav fødselsvægt og af rigtig dårlige forældre.
  For det første lyder det som om man har blandet rigtig meget sammen i en undersøgelse om gældsætning, som jeg da syns skal være mere dokumenteret end blot en påstand i en avis. Når man hører disse påstande uden sammenhæng virker det utroligt provokerende og det fik mig til at tænke om der da ikke er nogen grænser for hvad man kan tillade sig at beskylde mennesker i vanskeligheder for? Nu er det jo ikke alle der falder ind under påstanden, vi er mange der hænger med en vis del i vandskorpen selvom vores forældre ikke satte sig i gæld, men har et sundt og fornuftigt forhold til penge og økonomi, men som bare ikke mener det er deres job at tage vare på ungerne når de er fløjet fra reden og har stiftet familie.
  Mit budskab er - det er da utroligt hvad der kan bringes til offentlig beskuelse bare fordi der er lavet en "undersøgelse" - det er blevet for nemt at beskylde forskellige grupper for både det ene og det andet uden der bliver bedt om tilbundsgående dokumentation for hvordan men er kommet frem til det påståede resultat - og pressen er jo rigtig god til at skabe OVERSKRIFTER der skal sælge deres aviser. Men det efterlader sådan en som mig med en rigtig dårlig oplevelse af at vores samfund er ved at udvikle sig i en forkert retning - nu er det helt officielt tilladt at moppe hinanden af den ene eller den anden grund. Hvor må det så være svært at lære vores børn at det ikke er tilladt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.