Dagpenge skaber debat i LO: Vi gambler med hele systemet

Flere fagforeningsledere har svært ved at sluge karensdage og lavere dagpenge til nyuddannede.

Dele af LO-fagbevægelsen frygter for hele dagpengesystemets fremtid, efter at der på Christiansborg i den forgangne uge er nået enighed om et nyt dagpengesystem.

Dagpengeaftalen, som Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne står bag, indeholder elementer, der vil gøre det mindre attraktivt at være med i en A-kasse, og dermed er hele dagpengesystemet i fare, lyder det fra talerstolen på LO's kongres søndag.

Læs også: Utilfredse fagbosser vil fortsætte dagpengekamp

Det drejer sig om de tre såkaldte karensdage, hvor den ledige ikke får dagpenge, samt at dagpengesatsen for nyuddannede sættes ned til 71 procent af dagpengene fra nu 82 med den krølle, at nyuddannede med børn får en højere sats end dem uden børn.

Den krølle har fagbevægelsen svært ved at acceptere, fordi der dermed kommer et element af socialpolitik ind i dagpengesystemet, der ellers er forsikringsbaseret.

- Det er forfærdeligt, når politikerne tager sig den frihed at indføre sociale foranstaltninger i et ellers velfungerende forsikringssystem. For hvad bliver det næste - at man skal have justeret dagpengene efter ægtefællens indkomst?, siger HK's formand, Kim Simonsen.

- En nedsættelse til 71 procent er langt under smertegrænsen, lyder det fra Lone Engberg Bonde, Teknisk Landsforbund.

- Det samlede resultat er endt med at være helt uspiseligt, siger næstformand Mona Glud Striib fra FOA.

Hun mener, at de tre karensdage i praksis er det samme som at sænke dagpengesatsen.

Også formanden for fagforbundet Socialpædagogerne, Benny Andersen, er kritisk.

- Vi skal være glade for alle forbedringer. Men at kalde det et dagpengesystem, der er fremtidssikret, er forkert.

- Vi er ved at gøre dagpengesystemet mindre attraktivt for meget store grupper. Vi gambler med hele dagpengesystemet, siger han.

Metal-formand Claus Jensen slår fast, at grænsen for karensdagene er nået.

- Den eneste vej, der kan skrues på karensdagene, skal være nedad, siger han.

/ritzau/

Emneord: Dagpengereform, Dagpengekommission, LO, Fagforeninger
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 07.12.17 Infrastruktur
  Transportminister: Folketinget har skabt fagforeningsmonopol

  Et flertal af Folketingets partier har netop besluttet at skabe et fagforeningsmonopol, som vil gøre det svært at drive taxivirksomhed i store dele af landet, mener transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

 • 04.04.17 Velfærd
  LO om sammenhængsreform: Håber på mere dialog

  "Vi har til gode at se, hvordan regeringen konkret forestiller sig, at det skal gøres", siger LO's formand Lizette Risgaard om regeringens nye plan for fornyelse af den offentlige sektor.