Danmark har forladt klimaeliten

Det er lodret forkert, når regeringen fremstiller sig selv som grøn frontløber, siger en række kilder.

Hvis man spørger den danske regering, så er Danmark en af klodens frontløbere, når det gælder klimaindsats.

Men det er en sandhed med modifikationer, siger en række europæiske og danske politikere, tænketanke og ngo’er. De beskriver Danmark som »fraværende« og »uambitiøs« både på globalt plan og i europæisk sammenhæng.

I dag er det lande som Frankrig, Sverige, Holland, Finland og Portugal – samt i lidt mindre grad Tyskland og Luxembourg – der fremhæves som EU’s klimapionerer.

»Danmark har ikke længere en ledende rolle. Det havde man før i tiden, men det sidste par år har landet ikke været synligt i klimadebatten«, siger Wendel Trio, der er direktør for den store ngo Climate Action Network i Bruxelles.

Climate Action Network udgiver hvert år et indeks over 57 forskellige landes klimapolitik, hvor et af punkterne er et øjebliksbillede af, hvor ambitiøs den siddende regering er. I den seneste måling er Danmark nummer 42 – tre pladser efter Polen og lidt før Saudi-Arabien.

Bæredygtighed på DenOffentlige

Vi samler de væsentlige historier om bæredygtig omstilling her.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt tager kritikken »stille og roligt«:

»Det ville komme bag på mig, hvis ngo’er og europaparlamentarikere ikke mente, at vi skal gøre endnu mere; det er det, de er sat i verden for, og jeg er sådan set glad for, at de presser på, for at landene i EU gør mere for klimaet. Det sagt kan jeg da godt være lidt ærgerlig over, at de retter skytset mod Danmarks klimalederskab, for det mener jeg slet ikke er berettiget«, siger Lilleholt, som afviser kritikken, at Danmark står uden for flere internationale erklæringer og samarbejder.

»Der er et hav af forskellige initiativer på klimaområdet. Danmark er med i en lang række af dem, og det er jeg tilfreds med«, siger han.

Emneord: Danmarks Klimapolitik, Klima, Bæredygtighed, Lars Christian Lilleholt
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også