Danmark har nu elimineret røde hunde

Den europæiske komité til verifikation af elimination af mæslinger og røde hunde (RVC) har vurderet, at Danmark nu opfylder kriterierne for at have elimineret røde hunde (rubella).

På et møde i dag på Statens Serum Institut (SSI) overrakte WHO et diplom til SSI. Det er dokumentation for og det synlige bevis på, at Danmark nu er en del af det gode selskab på 42 ud af 53 WHO-medlemslande i Europa , som enten har elimineret sygdommen røde hunde (39) eller er i  færd med at gøre det (3).

En svær proces

Siden 2012 har alle lande i WHO-lande i Europa skullet dokumentere deres status på elimination af mæslinger og røde hunde. Det sker via en årlig epidemiologisk og virologisk rapport. Dens indhold bliver vurderet af en europæisk ekspertkomité (RVC), som er uafhængig af WHO.

Danmark har dog været udfordret af, at den danske overvågning af røde hunde kun omfatter gravide samt nyfødte med det såkaldte kongenitte rubella syndrom (CRS).

”Selvom vi – takket være den høje tilslutning til MFR-vaccination i børnevaccinationsprogrammet gennem tre årtier - ikke har set røde hunde blandt de overvågede grupper i mange år, har vi haft vanskeligt ved formelt at dokumentere, at røde hunde ikke kunne cirkulere uopdaget i de dele af befolkningen, som ikke er omfattet af overvågningen,” siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Det lykkedes at overbevise RVC

Blandt andet ved hjælp af supplerende registerdata, lykkedes det til slut at overbevise komitéen om, at der i praksis ikke har været vedvarende cirkulation af rubellavirus i Danmark i de seneste tre år.

”Dermed opfylder vi betingelserne for at have elimineret sygdommen,” siger Peter Henrik Andersen.

Elimineret betyder ikke udryddet

Elimination betyder ikke, at røde hunde er udryddet, men at de kun findes sporadisk, og at eventuelle smittekæder kan kontrolleres inden for en afgrænset tidsperiode.

”Derfor vil der godt kunne optræde enkelte tilfælde eller mindre udbrud af røde hunde, uden at vi af den grund mister den opnåede eliminationsstatus.”

”Men vi vil også fremadrettet skulle kunne dokumentere et godt overvågningssystem, og at vi kan redegøre for eventuelle smittekæder og er i stand til at stoppe smitten rettidigt igen,” siger Peter Henrik Andersen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.