Danmark har nu elimineret røde hunde

Den europæiske komité til verifikation af elimination af mæslinger og røde hunde (RVC) har vurderet, at Danmark nu opfylder kriterierne for at have elimineret røde hunde (rubella).

På et møde i dag på Statens Serum Institut (SSI) overrakte WHO et diplom til SSI. Det er dokumentation for og det synlige bevis på, at Danmark nu er en del af det gode selskab på 42 ud af 53 WHO-medlemslande i Europa , som enten har elimineret sygdommen røde hunde (39) eller er i  færd med at gøre det (3).

En svær proces

Siden 2012 har alle lande i WHO-lande i Europa skullet dokumentere deres status på elimination af mæslinger og røde hunde. Det sker via en årlig epidemiologisk og virologisk rapport. Dens indhold bliver vurderet af en europæisk ekspertkomité (RVC), som er uafhængig af WHO.

Danmark har dog været udfordret af, at den danske overvågning af røde hunde kun omfatter gravide samt nyfødte med det såkaldte kongenitte rubella syndrom (CRS).

”Selvom vi – takket være den høje tilslutning til MFR-vaccination i børnevaccinationsprogrammet gennem tre årtier - ikke har set røde hunde blandt de overvågede grupper i mange år, har vi haft vanskeligt ved formelt at dokumentere, at røde hunde ikke kunne cirkulere uopdaget i de dele af befolkningen, som ikke er omfattet af overvågningen,” siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Det lykkedes at overbevise RVC

Blandt andet ved hjælp af supplerende registerdata, lykkedes det til slut at overbevise komitéen om, at der i praksis ikke har været vedvarende cirkulation af rubellavirus i Danmark i de seneste tre år.

”Dermed opfylder vi betingelserne for at have elimineret sygdommen,” siger Peter Henrik Andersen.

Elimineret betyder ikke udryddet

Elimination betyder ikke, at røde hunde er udryddet, men at de kun findes sporadisk, og at eventuelle smittekæder kan kontrolleres inden for en afgrænset tidsperiode.

”Derfor vil der godt kunne optræde enkelte tilfælde eller mindre udbrud af røde hunde, uden at vi af den grund mister den opnåede eliminationsstatus.”

”Men vi vil også fremadrettet skulle kunne dokumentere et godt overvågningssystem, og at vi kan redegøre for eventuelle smittekæder og er i stand til at stoppe smitten rettidigt igen,” siger Peter Henrik Andersen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.09.20 Sundhed
  23 millioner kroner til klimavenlig plantekost

  Virksomheder og forskere samarbejder i tre nye, store projekter om at skabe plantebaserede proteinprodukter af danske råvarer til fremtidens klimavenlige kost. Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, støtter med sammenlagt 23 millioner kroner.

 • 19.09.20 Sundhed
  Kommune roser borgerne: Her holdes smittetallet i ro

  Smittetallet i Vejle Kommune ligger nogenlunde stabilt omkring de 30, efter at tallet den sidste uges tid har været helt oppe på 38. Det viser, at borgerne har taget smitten alvorligt, ladet sig teste og passer på med afstand og hygiejne.

 • 16.09.20 Sundhed
  Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro

  Flere psykisk sårbare skal hjælpes ud og få glæde af naturen, mener regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det skal ske gennem et nyt partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen SIND, som lanceres i dag.

 • 15.09.20 Sundhed
  Magnus Heunicke indkalder til pressemøde om nye coronatiltag

  Magnus Heunicke og Sundheds- og Ældreministeriet inviterer til pressemøde. På mødet skal der snakkes om, hvad der skal gøres for at håndtere udbruddene af COVID-19 i Storkøbenhavn.

 • 15.09.20 Sundhed
  Stort boom i telemedicin

  Coronapandemien har skabt et boom i antallet af digitale konsultationer i sundhedsvæsenet. Nu skal Region Syddanmark tage erfaringerne fra foråret med i det videre arbejde med at udbrede brugen af blandt andet videokonsultationer, mener formanden for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, Mette Bossen Linnet (V).