Dansk Byggeri: Bankerne er selv en del af problemet

Det er paradoksalt, at banker klager over for få kreditværdige kunder, når de selv skabte krisen, lyder kritikken.

Når bankerne klager over, at de ikke kan finde kreditværdige kunder til 400 milliarder udlånsklare kroner, er de selv en del af problemet.

Det siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

- Bankerne skabte finanskrisen, og nu fastholder de den, det er paradoksalt. Efter lemfældighed i forhold til kreditvurdering fra 2005 og frem til finanskrisen skal de nu vise Finanstilsynet, at de har styr på det.

- Der er i dag masser af små og mellemstore virksomheder, der mangler finansiering. Når bankerne med et halvfrækt smil siger, at de mangler kreditværdige kunder, er de selv en del af problemet. De har strammet for meget op, siger Lars Storr-Hansen til Ritzau.


Til dagbladet Børsen mandag siger bankernes organisation Finansrådet, at bankerne har 400 milliarder udlånsklare kroner, men de mangler kreditværdige kunder. Finansrådet er træt af at høre på erhvervslivets klager over kreditklemmer.

Men kreditklemmen er i den grad eksisterende, påpeger Dansk Byggeri.

- Det er ikke kun hos os, vi hører det fra andre brancher også, og det ligner mere et generelt problem. 

- Men i byggeriet er det selv i de større byer, at byggevirksomheder eksempelvis har haft svært ved at finansiere sig i banken og har måttet gå til et realkreditinstitut i stedet, hvis de har grunde, de kan låne i, siger Lars Storr-Hansen.

Og for små og mellemstore byggevirksomheder er problemet at kunne opnå finansiering i bankerne i områder udenfor de store universitetsbyer.

- Det er en begrænsning for virksomhedernes vækst og mulighed for at skabe arbejdspladser. Det er som ilt, og uden ilt dør alt ud.

- Samtidig er mange regionale og lokale banker forsvundet, og der er sket en større centralisering af bankerne og dermed mindre konkurrence, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

 
Emneord: Finanskrise, Banker, Kreditvurdering, Dansk Byggeri
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 24.02.20
  Ventetiden på en byggetilladelse stiger

  Der er stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at give grønt lys til at bygge et nyt hus eller en ny kontorbygning. Vallensbæk er hurtigst, hvorimod Fredensborg har Danmarks længste ventetid på 104 dage. Papirarbejdet bør kunne klares på i gennemsnit to uger, mener Dansk Byggeri. Men det kan kun tre kommuner leve op til.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 26.06.18 Infrastruktur
  Salget af byggegrunde er fordoblet på fem år

  Der er solgt mere end dobbelt så mange byggegrunde til helårshuse i de første fem måneder af 2018 i forhold til samme periode i 2013. Troen på boligmarkedet og stigende huspriser køberne til at springe ud i byggeprojekter.

 • 11.03.18 Infrastruktur
  Her har husejerne tabt flest penge efter finanskrisen

  10 år efter priserne toppede: Flere af de boligkøbere, der erhvervede sig et hus, inden krisen ramte, har siddet med en økonomisk varm kartoffel i skødet lige siden. Men hvor har husejerne tabt mest, og hvem har for længst krydset kriseniveau? Det vi