Dansk flygtningeudspil trækker læsere i USA: Man tog også smykker fra jøder

Den mest læste udlandsnyhed i Washington Post handler om, at Danmark vil konfiskere flygtninges værdigenstande. De harcelerer bare, mener Inger Støjberg, men tidl. overrabiner Bent Melchior advarer om, at uforsigtig omgang med lovforslag risikerer at skade Danmarks omdømme.

"Denmark wants to seize jewelry and cash from refugees." Sådan lyder en overskrift i den store amerikanske avis The Washington Post.
 
Artiklen, hvis overskrift kan oversættes til "Danmark vil beslaglægge flygtninges smykker og kontanter", er fredag morgen den mest læste udlandsnyhed i avisens netudgave.
 
Og det kan skade Danmarks omdømme, at et stort udenlandsk medie som The Washington Post skriver kritisk om dansk udlændingepolitik, mener lektor Mads Mordhorst, der forsker i national branding ved Copenhagen Business School.

- Det er svært at sige, hvad betydningen er af den enkelte artikel. Men der er begyndt at danne sig et mønster omkring, hvordan man ser Danmark. Der begynder at være en negativ fortælling om Danmark som et lidt fremmedfjendsk land oppe mod nord. Tidligere var der kun én fortælling om Danmark. Nu er der kommet en anden, som er negativ, siger lektoren til Ritzau.

I Washington Post beskriver journalisten Rick Noack et forslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om, at politiet ved grænsen skal kunne beslaglægge større kontantbeløb hos asylansøgere og ligeledes værdifulde genstande som eksempelvis smykker. 
 
Pengene skal betale for udlændingens ophold i Danmark. Washington Post-Journalisten skriver også, at Danmark på det seneste har lagt en ret stram linje over for udlændinge. Han refererer til regeringens annoncer i libanesiske aviser og lavere sociale ydelser til flygtninge.
 
Inger Støjberg siger til TV2, at det handler om, at "når man kommer til Danmark, så skal man behandles som dansker og forsørge sig selv."
 
- Hvis du som dansker står uden for arbejdsmarkedet og har værdier for over 10.000 kroner, så kan du også få frataget dine værdier, siger Inger Støjberg.
 
Ifølge lektor Mads Mordhorst er det svært at sætte kroner og øre på betydningen af negativ omtale. 
 
Men han understreger, at forbrugere ønsker at købe for eksempel møbler, som de kan identificere sig med værdierne bag.
 
- En af grundene til, at man gerne vil have et godt omdømme som nation, er, at man så kan tiltrække investeringer.
 
- Det handler også om den politiske del. Det gør det sværere at komme igennem på de politiske felter. Og endelig betyder det noget i forhold til at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, mener lektor Mads Mordhorst.
 
Støjberg affejer kritik: Rimeligt at tage smykker og penge
- Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og kræve, at de selv skal betale for deres ophold i asylcentrene, skriver hun på sin Facebookprofil torsdag aften.
 
- Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kr., så kan det kræves, at det skal sælges, før man kan modtage kontanthjælp.
 
- I Danmark skal man nemlig forsøge sig selv, hvis man kan. Det er kun rimeligt, og det gælder nu alle - ligegyldigt om man har levet i Danmark hele sit liv, eller om man lige er kommet hertil.
 
Bent Melchior: Vi er selv ude om nazisammenligning
Danmark kan takke sig selv for, at lovforslaget om beslaglæggelse af værdigenstande for flygtninge nu nævnes sammen med nazisternes konfiskation af minoriteters værdier under Anden Verdenskrig.
 
Det mener tidligere overrabbiner Bent Melchior, som dog ikke synes, at sammenligningen er gangbar.
 
- Den holder selvfølgelig ikke. Men vi har en lille smule os selv at takke for, at man overhovedet kommer til at lave den sammenligning, for vi har håndteret lovkomplekset forkert, forklarer han til Ritzau, og uddyber:
 
- Det var først, da man kom med sammenligningen, at man sagde, at det ikke gælder vielsesringe og andre ting med affektionsværdi. Det skulle man have sagt fra starten. 
 
- I stedet laver man et lovforslag, der ser ud som om, det har karakter af det, der faktisk var gældende under nazisternes forfølgelse af mindretal.
 
Bent Melchior mener, at beslaglæggelse af personlige værdigenstande er et følsomt område, og at Danmark har "trampet rundt i spinatbedet".
 
- Selve emnet i sagen er forståeligt, men det er et meget sart område, man træder på, og så skal man træde med varsomhed. Man har ikke fornemmet, at det var en slags hellig jord, man betrådte, siger den tidligere overrabbiner.
 
Når han betragter lovforslagets fulde omfang, er han positivt stemt over for forslaget.
 
- Når forslaget får alle sine begrænsninger, så er det formodentlig rimeligt, men forklaringerne bagefter tager ikke det første indtryk væk. Det er det, der hæfter sig, og det er der, vi skal passe på, at vores omdømme ikke lider skade, siger Bent Melchior og uddyber:
 
- Jeg er bange for, at det kommer til at koste os mere, end vi kommer til at tjene på de stakkels flygtninge, der skal aflevere deres smykker. 
 
- Jeg tror, at den goodwill, som Danmark har i verden fra vores indsats under Anden Verdenskrig, går fløjten, og goodwill er penge værd, både når det drejer sig om turisme og handelsforbindelser.
/ritzau/
Emneord: Flygtninge, Inger Støjberg, Integration, Udland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.12.15 Poul Erik Kristiansen
  Borgerrettigheder

  Når de ældre fratages en del af deres boligtilskud. Og Flygtninge fratages deres værdier de har ud over 3000 kr. Danskere på kontanthjælp fratages deres værdier ud over 10.000 kr.
  Så mærker vi at vi har fået en borgelig regering der holder hvad de lovede.
  Det er som de udenlandske aviser har fået øje på at Danmark er ved at være et land man ikke kan regne med.

 • 18.12.15 Inger Pedersen
  Tyveriet af Flygtninges værdier

  Jeg syntes det er i orden at udenlandske aviser om Danmark på den måde, det er jo sådan det er blevet her i landet Vi må bare håbe at de mennesker der ikke er enige med regeringen, straffer de partier det laver den slags. Måske vil erhvervslivet råbe vagt i gevær hvis
  ordrene ude bliver. Jeg kan med min bedste vilje ikke forstå at højre fløjen i folketinget har indtaget dette menneskesyn, egentlig syntes jeg det er meget pinligt.

 • 18.12.15 Erik Bresler
  Borgerrettigheder

  - Hvis du som dansker står uden for arbejdsmarkedet og har værdier for over 10.000 kroner, så kan du også få frataget dine værdier, siger Inger Støjberg.-
  Det er nok det der betegnes en freudiansk svipser. Fru Støjberg håber nok snart at fremlægge en sådan lov, når først hun har fået styr på flygtningenes Rolex ure, tandguld o.s.v.
  Men for god ordens skyld er det pt stadig sådan at beløb over 10.000 skal bruges før staten yder økonomisk støtte. Staten må endnu ikke stoppe borgere på gaden og beslaglægge hvad de måtte have på sig ud over 10.000 kr. Det kan være det forhold der pikere den kære fru Støjberg.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også