Dansk Metal: Danmark skal være verdensmestre i robotter

Bæredygtighed

19/09/2016 10:33

Nick Allentoft

Robotter i industriproduktionen skaber både vækst og bedre konkurrenceevne. Derfor vil Dansk Metal have den danske industri helt op i verdenseliten i brugen af robotter.

Ifølge Dansk Metal er der potentiale til at blive det land i verden med flest industrirobotter, hvis man ser bort fra bilindustrien, der er stærk i blandt andet Sydkorea, Japan og Tyskland. Det kræver dog mere end en fordobling af robotter i industrien, men det er et vigtigt område at være meget ambitiøs på, mener fagforbundet.

”Vi skal turde række ud efter stjernerne, selvom vi måske kun når månen. Hvis vi skal op på siden af verdenseliten, skal vi have godt 5000 flere robotter i industrien. Og det, mener jeg faktisk, er både et realistisk og fornuftigt mål. I forhold til at Danmark er et lille land, har vi rigtig mange kræfter på robotområdet. Og det skal vi udnytte alt, hvad vi kan”, siger Claus Jensen, der er forbundsformand i Dansk Metal.

Danmark er allerede et af de lande i verden, der bruger mest robotteknologi. Hvis man trækker bilindustrien fra, er der i Danmark 170 robotter per 10.000 ansatte i fremstillingsindustrien. Dermed ligger Danmark på en international tredjeplads på anvendelsen af robotter. Til sammenligning har Sydkorea 365 industrirobotter per 10.000 ansatte i industrien.

”Flere robotter gør konkurrenceevnen bedre, og vi ser, at flere og flere virksomheder trækker produktion tilbage til Danmark fra udlandet. Det skaber gode danske jobs, og derfor skal vi arbejde målrettet for en øget brug af robotter”, siger Claus Jensen.

Bedre information og økonomi

”Hvis vi skal øge brugen af robotter, så kræver det, at vi bliver langt bedre til at informere især de små- og mellemstore virksomheder om potentialerne. Derudover spiller økonomien selvfølgelig en afgørende rolle. Innovationsfonden modtager langt flere kvalificerede ansøgninger, end den har budget til, og derfor anbefaler vi, at fondens budget styrkes markant ved de kommende finanslovsforhandlinger”, siger Claus Jensen, der er forbundsformand i Dansk Metal.

Fire ud af fem virksomheder, der det seneste år har flyttet produktion tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen. Det er markant flere end i den danske industri generelt, hvor kun knap hver anden virksomhed bruger robotteknologi.

”Det er altså et kraftigt hint om, at vi i Danmark sagtens kan konkurrere med andre lande, hvis vi i stigende grad investerer i robotteknologi. Derfor mener jeg, det er helt oplagt, at mindre virksomheder skal have fradragsfordele, hvis de vil investere i robotter. Det er sådan nogle tiltag, der kan styrke Danmark som produktionsland i fremtiden”, siger Claus Jensen.

Dansk Metal understreger, at øget anvendelse af robotter i industrien kræver, at der er kvalificeret arbejdskraft til at drive teknologien i industrien. Derfor er det ifølge fagforbundet vigtigt, at virksomheder, fagforeninger og den enkelte medarbejder har fokus på at videreuddanne sig på for eksempel AMU-kurser, der er rettet mod betjening af robotter.

Læs mere om målsætningen i analyse hos Dansk Metal

Mest Læste

Annonce