Danske ingeniørydelser hitter i udlandet

Den rådgivende ingeniør­branche har øget sin eksport med 34 pct. det seneste år. Udlandet efterspørger dansk ekspertise fra en bred palet.

Dansk ekspertise indenfor brobygning, energioptimering og infrastruktur til vand, olie, gas og energi er ­efterspurgt i udlandet. Danske rådgivere indenfor bygge- og anlægsbranchen har, ifølge en konjunkturanalyse fra DI Videnrådgiverne, øget deres eksport med 34 pct. det seneste år.

- De danske rådgivningsfirmaer har formået at specialisere og tilpasse deres services til et ekstremt konkurrencepræget marked. Danmark har været frontrunner på f.eks. brobygning, vandbehandling og energioptimering, og virksomhederne har været dygtige til at udnytte denne viden til opbygning af markeder uden for landets grænser, siger branchedirektør ­Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.

Eksport bliver større

Blandt de virksomheder, der har fået vind i sejlene i udlandet, er Orbicon, der rådgiver på området for miljø, forsyning og byggeri.

- Over de seneste fire år har vi fordoblet vores eksport. Vi har foreløbig et marked i 10 – 12 lande, men med de erfaringer, vi foreløbig har gjort os, forventer vi, at eksport vil blive en stadig større del af vores forretning. Men det kræver, at man går all-in. Hvis man kun går halvhjertet ind i det, bliver det aldrig stort, siger adm. direktør Jesper Nybo Andersen, Orbicon.

Ekspertise efterspurgt

Han ser især muligheder på nærmarkederne i Norge, Sverige og Østeuropa, men firmaet har også leveret ydelser til australske og engelske mineselskaber.

- Det er især de miljøteknologiske løsninger, vi har lavet for offentlige institutioner, der har givet os en ekspertise, som de sætter stor pris på i udlandet. F.eks. er de biologiske nedbrydningsmetoder, vi bruger i slamhåndteringen, en væsentlig billigere løsning end afbrænding, som benyttes mange steder i verden, siger Jesper Nybo ­Andersen.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.20 Infrastruktur
  Lokale initiativer modtager 53 millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

  Hvad har en energi-ø på Bornholm til fælles med filmbyen i Aarhus, og hvilke ligheder er der mellem lystfiskeri i Limfjorden og byggeriet ved Femern Bælt på Sjælland? Alle udgør unikke erhvervspotentialer for dansk erhvervsliv, og derfor modtager 11 lokale initiativer nu i alt 53 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 • 09.11.20 Infrastruktur
  Regeringen lancerer nye initiativer for at hjælpe corona-ramte danskere

  Nedlukninger i flere europæiske lande samt i dele af Danmark skaber stor usikkerhed om fremtiden for dansk økonomi. For at imødegå de aktuelle udfordringer og ruste Danmark til en ny bølge af coronavirus påbegynder regeringen nu forhandlinger om finansloven og en samlet grøn genstart med stærkt fokus på økonomisk tryghed og sikring af danske arbejdspladser.

 • 04.11.20 Infrastruktur
  Dom er vigtigt skridt for Femern Bælt-forbindelsen

  Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig har givet den endelige tilladelse til at bygge tunnelen under Femern Bælt.

 • 03.11.20 Infrastruktur
  Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

  Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

 • 30.10.20 Infrastruktur
  Tre kandidater til årets Brolæggerpris

  Dommerkomitéen i Brolæggerlauget i DI Dansk Byggeri har indstillet tre kandidater til Brolæggerprisen. Et af projekterne er ny granitbelægning i forbindelse med nye pullerter på Amalienborg Slotsplads. I Esbjerg er det lange strøg med granit i smukke mønstre i Kongensgade blevet indstillet, mens Aarhus er kommet i betragtning for et nyt byrum i Filmbyen i Aarhus.