Nationalister fra flere europæiske lande vil møde op på Folkemødet 2015 for at diskutere "forfølgelser af europæiske nationalister", siger lederen af Danskernes Parti, Daniel Carlsen. Foto: Folkemødet.

Danskernes Parti: Flere nationalister skal til Folkemøde

Politik

15/05/2015 10:50

Mikkel Sarka

Det er ikke kun Gyldent Daggry, der kommer til Folkemødet. Danskernes Parti har inviteret flere nationalister. Invitationen af de nationalistiske partier har affødt politisk debat om, hvem der velkommen på Folkemødet.

De græske nationalister fra partiet Gyldent Daggry får selskab af en stribe ligesindede på dette års Folkemøde på Bornholm.

Nationalister fra flere europæiske lande vil nemlig troppe op for at diskutere "forfølgelser af europæiske nationalister", siger lederen af Danskernes Parti, Daniel Carlsen.

Det har allerede vakt opsigt, at Danskernes Parti har inviteret Gyldent Daggrys medlem af EU-Parlamentet, Georgios Epitideios, til at tale ved Folkemødet.

Og en af initiativtagerne til Folkemødet, Venstres Bertel Haarder, har direkte kaldt de græske nationalister for "galninge".

- Epitideios skal indgå i et panel, hvor der er flere europæiske nationalister. Det er personer, der ligesom os er med i netværket af nationalister i Europa i "Alliance for Peace and Freedom", siger han.

Daniel Carlsen vil vente med - som han formulerer det - at "breake", hvilke andre nationalister, der kommer til Danskernes Partis paneldebat på Folkemødet.

Men emnet for debatten er blandt andet det, som Daniel Carlsen kalder forfølgelsen af nationalister i Europa:

- Vi skal diskutere de forfølgelser, der finder sted af nationalister rundt om i Europa, og derfor er det helt vildt relevant at inddrage Gyldent Daggry, som om nogen har måttet udstå nogle helt forfærdeligt politiske forfølgelser, efter at de er valgt ind i det græske parlament, siger han.

SF's Özlem Cekic har kaldt Gyldent Daggrys tilstedeværelse på klippeøen for "et meget uh

eldigt signal", men Daniel Carlsen giver ikke meget for kritikken:

- Bertel Haarder burde skamme sig over at kalde Gyldent Daggry for galninge. Vi vil diskutere med alle, og vi er også i gang med at få sat en debat op med SF's Özlem Cekic, siger han.

Borgmester og arrangør af det fire dage lange møde Winni Grosbøll (S) vil ikke umiddelbart afvise det græske højrefløjsparti Gyldent Daggry og dets leder, ultranationalisten Georgios Epitideios.

-Jeg har endnu ikke set nogen henvendelse fra dem, men min grundlæggende holdning er, at hvis der er tale om en lovlig forening eller et lovligt parti, så skal det være muligt at deltage, siger Winni Grosbøll til Ritzau.

Dermed indtager hun samme standpunkt, som hun gjorde, da islamkritikeren Geert Wilders tidligere på ugen bekræftede sin deltagelse.

Men når mødet er slut, vil hun gerne diskutere, om rammerne skal ændres.

- Lige nu er der ekstremt fokus på arrangementer, der kan have et problematisk sigte. Men de er altså en lille del af Folkemødet, og lad os derfor se, hvilken betydning de får for dagsordenen, siger hun med henvisning til de i alt 2400 arrangementer.

- Det handler jo om at gå i dialog med hinanden og ikke om at stå i et telt og råbe sine budskaber ud. Men lad os komme over på den anden side af mødet, før vi tager stilling til, om noget skal ændres, siger Winni Grosbøll.

Mere kritisk er Bornholms viceborgmester, Søren Schow (V):

- Selvfølgelig har vi ytringsfrihed, men vi har også frihed til at sige nej, siger han til Ritzau.

Helt at udelukke Geert Wilders og Gyldent Daggry ønsker han ikke, men han foreslår, at de henvises til en lokalitet uden for folkemødepladsen i Allinge.

- Det kunne være på et hotel eller pensionat, som vi har mange af på øen. På den måde giver vi dem taletid og tager samtidig et hensyn til Folkemødet.

Det forslag afvises imidlertid af Winni Grosbøl:

- Folkemødet foregår på Folkemødet. Det er dér, der er rum for diskussion, og det er dér, hvor vi som arrangører sætter rammerne.

Mest Læste

Annonce