Danskernes tillid til embedsværket falder

Ledelse

28/01/2016 11:08

Nick Allentoft

Embedsmændenes troværdighed halter. Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for netavisen Altinget.

I målingen svarer 56 procent af de adspurgte, at de har begrænset tillid til embedsmænd i de danske ministerier, mens 37 procent udtrykker tillid. Resten er i tvivl.

“Det er da bekymrende, hvis borgerne ikke har tillid til, at de embedsmænd, der forvalter en stor del af vores samfund, gør det på en ordentlig måde,” siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, til Altinget.

Syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen – Kodex VII

Kodekset består af syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen, som udfører ministerbetjening i en eller anden form. 

Syv centrale pligter 
1. Lovlighed 
2. Sandhed 
3. Faglighed 
4. Udvikling og samarbejde 
5. Ansvar og ledelse 
6. Åbenhed om fejl 
7. Partipolitisk neutralitet

Pligterne beskrives og uddybes i kodekset, som uddeles til over 10.000 embedsmænd i ministerier og styrelser. Kodekset bygger på de gældende regler. Det giver en ny, mere enkel og klar fremstilling af centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen. 

Kodekset kommer som led i det arbejde, som ministerierne i det sidste års tid har igangsat for at fastholde god embedsmandsadfærd. 

Materialet – som har fået navnet ”Syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen – Kodex VII” kan findes på hjemmesidenwww.modst.dk/kodexvii.

 

Den faglige organisation Djøf medgiver, at målingens resultat ikke er opløftende læsning.

“Det er ikke umiddelbart tilfredsstillende, at betydeligt færre end halvdelen af befolkningen har tillid til arbejdet i centraladministrationen. Det er noget, vi er nødt til at tage meget alvorligt,” siger Henning Thiesen, formand for offentlige chefer i Djøf, til Altinget.

Danskernes mistillid er tilsyneladende øget. I en tilsvarende måling sidste år svarede 48 procent, at det kneb med tilliden til embedsmændene, mens 42 procent udtrykte tillid.

Den uafhængige organisation Transparency International har denne uge for fjerde år i træk kåret Danmark som verdens mindst korrupte land. Og internationale undersøgelser har tidligere påpeget, at Danmark har en af verdens mest effektive offentlige sektorer. Derfor finder Peter Munk Christiansen den relativt høje mistillid uforståelig.

“Så det er et lidt mystisk fænomen med den lave tillid, men måske det kan have noget at gøre med den almindelige politiske mistillid, herunder til regeringen, som smitter af på embedsværket,” siger han.

En anden forklaring kan være den negative medieomtale i de forgange år. For eksempel har Skat sidste år ryddet adskillige forsider og sendeflader med møgsager om alt fra skattesvindel på flere milliarder til syltning af boligsager og et dyrt kuldsejlet it-system.

“Skat er lykkedes med at påkalde sig så mange ulykker, som man næsten kan tænke sig. Det er noget, som folk kan forholde sig til, så sådan en sag kan godt have haft en vis betydning,” siger Peter Munk Christiansen.

 

Mest Læste

Annonce