Danskernes tillid til embedsværket falder

Embedsmændenes troværdighed halter. Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for netavisen Altinget.

I målingen svarer 56 procent af de adspurgte, at de har begrænset tillid til embedsmænd i de danske ministerier, mens 37 procent udtrykker tillid. Resten er i tvivl.

“Det er da bekymrende, hvis borgerne ikke har tillid til, at de embedsmænd, der forvalter en stor del af vores samfund, gør det på en ordentlig måde,” siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, til Altinget.

Syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen – Kodex VII

Kodekset består af syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen, som udfører ministerbetjening i en eller anden form. 

Syv centrale pligter 
1. Lovlighed 
2. Sandhed 
3. Faglighed 
4. Udvikling og samarbejde 
5. Ansvar og ledelse 
6. Åbenhed om fejl 
7. Partipolitisk neutralitet

Pligterne beskrives og uddybes i kodekset, som uddeles til over 10.000 embedsmænd i ministerier og styrelser. Kodekset bygger på de gældende regler. Det giver en ny, mere enkel og klar fremstilling af centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen. 

Kodekset kommer som led i det arbejde, som ministerierne i det sidste års tid har igangsat for at fastholde god embedsmandsadfærd. 

Materialet – som har fået navnet ”Syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen – Kodex VII” kan findes på hjemmesidenwww.modst.dk/kodexvii.

 

Den faglige organisation Djøf medgiver, at målingens resultat ikke er opløftende læsning.

“Det er ikke umiddelbart tilfredsstillende, at betydeligt færre end halvdelen af befolkningen har tillid til arbejdet i centraladministrationen. Det er noget, vi er nødt til at tage meget alvorligt,” siger Henning Thiesen, formand for offentlige chefer i Djøf, til Altinget.

Danskernes mistillid er tilsyneladende øget. I en tilsvarende måling sidste år svarede 48 procent, at det kneb med tilliden til embedsmændene, mens 42 procent udtrykte tillid.

Den uafhængige organisation Transparency International har denne uge for fjerde år i træk kåret Danmark som verdens mindst korrupte land. Og internationale undersøgelser har tidligere påpeget, at Danmark har en af verdens mest effektive offentlige sektorer. Derfor finder Peter Munk Christiansen den relativt høje mistillid uforståelig.

“Så det er et lidt mystisk fænomen med den lave tillid, men måske det kan have noget at gøre med den almindelige politiske mistillid, herunder til regeringen, som smitter af på embedsværket,” siger han.

En anden forklaring kan være den negative medieomtale i de forgange år. For eksempel har Skat sidste år ryddet adskillige forsider og sendeflader med møgsager om alt fra skattesvindel på flere milliarder til syltning af boligsager og et dyrt kuldsejlet it-system.

“Skat er lykkedes med at påkalde sig så mange ulykker, som man næsten kan tænke sig. Det er noget, som folk kan forholde sig til, så sådan en sag kan godt have haft en vis betydning,” siger Peter Munk Christiansen.

 

Emneord: Mistillid, Tillidskrise, Embedsværk, Embedsmandsstyre, Centraladministrationen, Henning Thiesen, DJØF, Peter Munk Christiansen, Tavshedskultur
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1818 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 12.06.18 Ledelse
  Djøf: Afsæt penge til at uddanne offentlige ledere

  Med Ledelseskommissionens anbefalinger i hånden er det igen slået fast, at god offentlig ledelse gavner alle - borgere, virksomheder og medarbejdere. Lad os give den plads til at virke, siger Hanne Fugl Eskjær, formand for Offentlige Chefer i Djøf.

 • 20.03.17 Politik
  Kære minister: Lad succesen fortsætte

  Landdistrikternes Fællesråd, Håndværksrådet og Djøf har skrevet til erhvervsministeren og bedt ham finde flere penge til landdistriktsvækstpilot-ordningen.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.

 • 21.09.15 Ledelse
  KomDir: Tilfredshed med Bo Smith-udvalgets rapport

  ”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, siger Kommunaldirektørforeningens formand, Henrik Kolind, i forlængelse af Bo Smith udvalgets anbefalinger.

 • 27.02.15 Politik
  Tilliden mellem handicappede borgere og kommunen skal genoprettes

  Efter en byge af kritiske høringssvar trak socialminister Manu Sareen en reform af servicelovens regler for voksne med handicap tilbage. En reform der ville give et forringet serviceniveau og en forringet retssikkerhed.