-
Velfærd og profit er en interessant drøftelse. Rigtig mange af os tjener på velfærd enten direkte eller indirekte som investor, virksomhedsejer, indkøber eller interesseorganisation, men hvad er rimeligt?
-
Bundlinjerne er forskellige - men vores indstilling bør være den samme, når en krone “forsvinder” i den offentlige, private eller civilsamfundssektoren. Ellers udhuler vi vores grundlag for velfærd, skriver Steen Houmark i svar til Dennis Kristensen og Karen Stæhr.
-
Udbudsloven pusher kommunalbestyrelserne til at tage aktivt stilling til konkurrenceudsættelse og åbne nye velfærdsmarkeder. Herefter går der DJØF i udbudsmaterialet og der vælges ofte nemme løsninger hvor myndighedens G2B ansvar svigtes.
-
OPS-begrebet har eksisteret i mange år, og alligevel har vi en forståelseskløft - inklusive dialekter. Ja, vi har ligefrem en babylonsk tendens mellem nationers begrebsforståelse af OPS.
-
Mediehuset DenOffentlige er gået sammen med otte partnere og har skabt et udfordrende program med offentligt-privat-samarbejde som bagtæppe for debatten på Folkemødet.
-
Sociale investeringer er et nyt buzzword. Det betragtes af nogle som en mirakelkur for de trængte kommuner, men spørgsmålet er: hvilken holdbarhed har sociale investeringer? Og er der risiko for at de vil blive disrupted af den eksponentielle teknologiske udvikling?
-
Krisen i overenskomstforhandlingerne rejser spørgsmålet om den kommunale sektor er ude af krisen eller om den i virkeligheden befinder sig i en position svarende til oldtidens Troja. Steen Houmark søger efter svaret.
-
Sexorgier, bryllupper, læger med fuldskæg, nedslidte skoler, bedre ældrepleje og flere pædagoger er et lille udvalg af de medie-temaer som har præget KV17. Men bliver vi substansmæssigt klogere, spørger Steen Houmark.
-
Kæmpe kommunale organisationer er blevet bermudatrekanter fyldt med kompleksitet. Steen Houmark lancerer nyt begreb og foreslår en ny debat om den reelle politiske styring af kommunerne.
-
Kan vi overhovedet forvente disruption af en offentlig sektor, der hele tiden presses af sine omgivelser, spørger Steen Houmark og forsøger at give et svar.
-
Danskerne vil mere frit valg, men konkursbegrebet inficere debatten. Vi skal tænke anderledes når vi vil forebygge konkurser og droppe forældede løsninger fra andre markeder, som bankgarantier. Tænk mere dansk og samfundsorienteret. Bankgarantier hæmmer små og mellemstore virksomheder i deres vækst og udvikling
-
Sociale klausuler er den fløde der får konkurrenceudsættelsen til at glide ned i rød blok, samtidig med at den giver de store virksomheder en konkurrencefordel.
-
Mængden af konkurser på hjemmeplejemarkedet er blevet omtalt så mange gange i medierne, at man næsten må forstå, at det er abnormt højt og stadigt stigende. Det er det bare ikke, skriver Steen Houmark.
-
Drop de unuancerede betragtninger om konkurser på velfærdsmarked. Kommunerne nedlægger et utal af egne enheder, som børnehaver, ungdomsklubber og hjemmeplejeenheder og disse nedlæggelserne har stærke lighedspunkter med konkurserne blandt private velfærdsvirksomheder.
-
Der er milliarder i kommunal velfærdsdisruption, men er det overhovedet muligt at gennemføre noget som helst, når det kommunale immunforsvar sætter sig til modværge?
Steen Houmark har kigget på, hvad der skal til.
-
Kommunerne indkøber for milliarder i ekstern konsulentbistand, men forsvinder værdien i smarte koncepter og hvad gør du for at undgå det?
-
Stop spam-kulturen i debatten om konkurrenceudsættelse! Uanset holdning er der en tendens til, at debattørerne tvister data, så vi står tilbage med unuancerede sort/hvide billeder. Senest har FOA fokuseret på konkurser som den dominerende markedsexit, skønt virkeligheden er at de fleste virksomheder trækker sig uden konkurs. Steen Houmark illustrere her kompleksiteten i hjemmeplejemarked
-
Stop formynderiet! Giv brugerne af kommunal madservice en løsning der er tidssvarende og peger ind i fremtiden menneskeligt og teknologisk. I stedet for 400 mio til køkkener kunne staten invitere til en reformation af madløsninger til ældre og handikappede. Hvad med en Just Eat for offentlige madordninger, foreslår Steen Houmark.
-
Konkurrenceudsættelse er en motor for kvalitetsudvikling af plejecentre. Ejerens sektortilhørsforhold, privat eller offentlig er ikke en kvalitet i sig selv. Kvaliteten forbedres når vi muliggør differentierede løsninger og reducere oplevelsen af blandet frugtsaft, hvor aromaen er så homogeniseret, at vi ikke kan identificere de enkelte frugtelementer.
-
Konkurrenceudsættelse af velfærd er en kompleks opgave, der kræver specialister, men fagforeningerne er fanget i en fortid, hvor det meste er overladt til lokale tillidsfolk. Derfor kommer de reelt for sent når et udbudsmateriale skal påvirkes.
-
New Public Management er har gjort meget godt for den offentlige sektor. Men de senere år er NPM-værktøjskassen brugt forkert og dårligt, skriver Steen Houmark, der har 30 års erfaring med offentlig udvikling.
-
Disrupt kommunerne. Budgetlæg horisontalt. Sammenlæg velfærdssøjlerne under et. Dan en tværkommunal specialenhed der koordinere service for de svageste og dyreste. Øg brugen af online og selvvisiterings systemer for de stærkeste
-
"Der er ingen innovation i den offentlige sektor, den er for tung og resistent overfor forandringer til at den på nogen måde kan rykke uden hjælp udefra"
-
Det offentlige er en bermudatrekant af wicked problems med bundlinjer, der ikke altid spiller sammen