Den Lokalpolitiske Tænketank

Den Lokalpolitiske Tænketank

c/o Videnshuset, Nørregade 7B, 1165 København K

Telefon: 3148 5030 Website: denoffentlige.dk E-mail:

Den Lokalpolitiske Tænketank samler 16 politikere fra forskellige partier, kommuner og regioner. Ambitionen er, at tilføre lokaldemokratiet mere nerve, øget opmærksomhed og bidrage til debatten om lokalpolitikernes arbejdsvilkår.

Fra begyndelsen har Den Lokalpolitiske Tænketank 16 medlemmer, der i den kommende valgperiode vil fortælle om det lokalpolitiske arbejde, deres udfordringer og erfaringer på netmediet DenOffentlige.dk og mødes to gange årligt for at fastlægge initiativer og udspil. 

De 16 politikere skal styrke deres egen og deres kollegers stemme i den nationale debat de kommende år, og forhåbentlig bidrage til, at der under og efter næste valg er betydeligt mere fokus på lokaldemokratiets styrker og muligheder. 

Læs om de 16 medlemmer i navnenoter herunder, og find deres indlæg under blogs. Baggrundsartikel om tænketanken finder du under artikler. 

Følg tænketankens arbejde ved at abonnere på DenOffentlige's nyhedsbrev. Det er gratis. 

Medlemmer af Den Lokalpolitiske Tænketank: 

Blogs

 • Rådmand advarer middelklassen: I tryner udsatte borgere
  07.09.16 Politik

  Udsatte borgere er blevet prygelknaber i debatten om velfærdsreformer. Det er grimt og kommer til at koste middelklassen dyrt, advarer Aalborg-rådmand Mai-Britt Iversen.

 • Åbent brev fra lokalpolitikere til Folketinget: Gør noget ved Ankestyrelsens praksis
  16.11.15

  Ankestyrelsens praksis er blevet et problem for kommunernes ordentlige behandling af syge borgere. Gør noget ved det, lyder opfordringen til forligskredsen bag førtidspensionsreformen.

 • I Lyngby-Taarbæk kommer politik før parti
  10.04.15 Politik

  Lyngby-Taarbæks byråd er gået utraditionelle veje for at sikre fuld deltagelse på udvalgsmøder. Her kan politikere på tværs af partier erstatte hinanden til udvalgsmøderne. Borgmester og byrådsmedlem fortæller om modellen.

 • Udvalgsformand i KL: Kom med de gode ideer
  17.03.15 Politik

  Vi forsøger faktisk at skabe et nyt KL, så alle ideer er velkomnne, skriver udvalgsformand og borgmester Jørn Pedersen (V) i en kommentar til kritikken af KL Topmødet.

 • Lokalpolitiker: KL Topmødet mangler indhold og reel debat
  14.03.15 Politik

  KL Topmødet mangler indhold, der giver værdi for deltagerne. Jeg sidder tilbage med følelsen af, at have spildt tiden, skriver Henrik Nord fra Den Lokalpolitiske Tænketank.

 • Opgør med KL stilen: Lad os udvikle sammen
  13.03.15 Politik

  Når jeg sidder og kigger rundt i en propfuld Aalborghal rammer frustrationen mig. Tænk hvis man satte alle de her mennesker i gang med at tænke højt og udvikle,” skriver Lone Myrhøj i en klumme fra KL Topmødet i Aalborg.

 • KL Topmødet skriger på modernisering
  13.03.15 Politik

  Det handler om alt muligt andet end politik og politikere, når KL holder sit årlige topmøde, skriver Kenneth Birkholm i en klumme fra lokalpolitikernes årlige topmøde I Aalborg.

 • Rådmand: Reform på gale veje – jobcentre bliver samtalefabrikker
  12.12.14 Politik

  Ledige og jobcentre skal gennemføre ekstra mere end 400.000 samtaler næste år som følge af beskæftigelsesreformen. Det bliver samtalefabrikker uden mening, skriver rådmand og medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank, Mai-Britt Iversen.

 • 280 mio blev til 11.000 kroner: Kommunalpolitiker føler sig til grin
  03.11.14 Politik

  Sølle 11.000 kroner. Det er det vi i Aalborg Kommune får i år fra en såkaldt stor forebyggelsespakke til 280 millioner kroner. Rådmand Mai-Britt Iversen efterlyser en mere ansvarlig omgang med kommunikation og millioner på Christiansborg. Læs hendes historie om, hvordan 280 millioner til udsatte børn og unge slet ikke er det, man tror de er.

 • Anne V. Kristensen: Udvid frikommune-forsøget med en fri-region
  10.08.14 Politik

  Frikommune-forsøget skal forlænges og udvides, så der også bliver en fri-region, siger næstformand i Region Midt Anne V. Kristensen (V)

 • Kommunalpolitikere skal også have mere magt
  25.04.14 Politik

  Ikke kun Folketingspolitikerne skal have mere magt og indflydelse. Efter sine første 100 dage som kommunalpolitiker efterlyser Sisse Krøll Willemoes politikernes indflydelse i byrådet. Der er behov for at ændre den politiske kultur til en, hvor kommunalpolitikere rent faktisk drøfter indhold og skaber løsninger, mener medlemmet af Den Lokalpolitiske Tænketank.

 • Drop kommunerne - og afskaf kassetænkning
  08.04.14 Politik

  Vi får mere for pengene og et bedre demokrati, hvis vi lader kommunerne blive en del af regionerne, mener Anne V. Kristensen, der er næstformand i Region Midtjylland for Venstre og medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank. Læs hendes motivation for det markante forslag her.

 • Københavns lange skruetrækker
  01.04.14 Politik

  Gang på gang trækker København den lange skruetrækker op af værktøjskassen, rækker den over landet og drejer på vores lokale skruer. Ofte i en anden retning end vi lokalpolitikere ønsker. Tænketanks- og byrådsmedlem Claus Mørkbak Højrup (V) efterlyser hovedstadens forståelse for friheden til lokal planlægning.

 • Advarsel: Kan virke stødende på folk med logisk sans
  18.03.14 Politik

  Det ville være samfundstjenesteligt, hvis man hver gang man vedtog en ny lov i 1240K, afskaffede to andre, som lettede livet i alle andre postnumre. Vi har brug for luft, tillid, rum, fortolkningsmuligheder, ja, kald det hvad, I vil - vi kunne bare kalde det ”kommunalt selvstyre”. Man må advare: Visse eksempler fra kommunerne kan virke stødende på folk med logisk sans.

 • Rådmand: Kommunerne kan selv løse reformkaos
  23.02.14 Politik

  Kontanthjælpsreformen skaber åbenlyst problemer for mange unge. De sættes i en umulig situation, som kommunen må og skal hjælpe med at løse. Vi har iværksat en handleplan, som vi mener alle kommuner burde lade sig inspirere af. For de unge kontanthjælpsmodtageres skyld. Og for reformernes skyld, skriver rådmand.

 • To mio kr og poolborde til kriminelle unge er for meget
  07.02.14 Politik

  En af de mest skelsættende oplevelser, jeg har haft som folkevalgt, var et besøg på en sikret institution, hvis primære opgave var at huse unge varetægtsfængslede under 18 år. Prisen for hele herligheden er omkring 2 mio. per indsat hvert år. Som adspredelse havde de unge kriminelle - ikke ét, men to - over 100 m2 store opholds/værerum. Hvert af rummene var indrettet med stor fladskærm, flere spillekonsoller, poolbord, bordtennis, airhockey og så videre, ligesom der også var et stort fælleskøkken i begge rum.

 • Borgmester til Christiansborg: Pas jeres, så passer vi vores
  24.01.14 Politik

  Vi skal huske respekten for, hvem der løser hvilke opgaver - og så holde os på sporet. Hverken Christiansborg- eller lokalpolitikere forstår altid at respektere den vigtige ansvarsfordeling mellem sig.

 • Lokalpolitikere bestemmer alt for lidt
  24.01.14 Politik

  Jeg har engang fået at vide, at politikere blander sig for meget og bestemmer alt for lidt. Kære kolleger, vi skal turde bestemme. Vi skal lære det politiske håndværk og påtage os lederskabet, skriver Mai-Britt Iversen, nyt medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank.

Artikler

Navne

 • Gunvor Wibroe medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  21.02.14 Politik

  Gunvor Wibroe (S), medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her som andre steder i sit virke vil hun lade sig navigere af sit politiske kompas, 'de store skal passe på de små'.

 • Kasper Fuhr Christensen medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  28.01.14 Politik

  Kasper Fuhr Christensen, repræsentant for Velfærdslisten i Randers Byråd, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Fuhr Christensen er optaget af socialpolitik og mener, "at politikerne i landets byråd bør stå forrest i kampen for at den bliver mere retfærdig og helhedsorienteret."

 • Anne V. Kristensen medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  28.01.14 Politik

  Anne V. Kristensen (V), næstformand i Region Midtjylland, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil hun bidrage med sit kendskab til både byrådsarbejde og regionsrådsarbejde.

 • Henrik Nielsen medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  27.01.14 Politik

  Henrik Nielsen (C), viceborgmester i Svendborg Kommune, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil han være med til at sætte lokaldemokratiet og lokalpolitikernes arbejdsvilkår på dagsordenen.

 • Lone Myrhøj medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  27.01.14 Politik

  Lone Myrhøj, der er gruppeformand for SF i Vejle Byråd, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil hun "være med til at styrke nærdemokratiet og minimere politikerleden."

 • Johan Brødsgaard medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  27.01.14 Politik

  Johan Brødsgaard (B), nyvalgt byrådsmedlem i Silkeborg, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Den 20 år gamle politiker repræsenterer en del af den unge ende af tænketankens brede skala af politikere - med lang og kort erfaring, fra hele landet og fra forskellige partier.

 • Claus Mørkbak Højrup medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  27.01.14 Politik

  Claus Mørkbak Højrup (V), byrådsmedlem i Hjørring Kommune, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. I tænketanken vil bl.a. lokalpolitikerens rolle diskuteres - ifølge Højrup "at kæmpe for værdier, træffe de rigtige beslutninger og se det store billede."

 • Anders Vistisen medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  27.01.14 Politik

  Anders Vistisen, gruppeformand for DF i Region Midtjylland og byrådsmedlem i Randers Kommune, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil han “tage et opgør med den vanetænkning, der af og til præger den offentlige sektor.”

 • Henrik Nord medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  27.01.14 Politik

  Henrik Nord, gruppeformand for Radikale Venstre i København, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil han tage livtag med lokalpolitikerens arbejde, som "selv efter syv års kommunalpolitisk erfaring kan være nyt og overvældende."

 • Kenneth Birkholm medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  25.01.14 Politik

  Kenneth Birkholm, der sidder i kommunalbestyrelsen for Konservative i Rudersdal, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil han “gøre op med den manglende borgerinddragelse og den klassiske vanetænkning.”

 • Sisse Krøll Willemoes medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  24.01.14 Politik

  Sisse Krøll Willemoes, der sidder i kommunalbestyrelsen for lokallisten nytgribskov, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil hun “sætte nytænkning, borgerinddragelse og tværgående samarbejde på dagsordenen.”

 • Jørn Pedersen medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  23.01.14 Politik

  Borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V), er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Her vil han “have borgerne og virksomhederne i centrum, og værne om det kommunale selvstyre.”

 • Mai-Britt Iversen medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  23.01.14 Politik

  Mai-Britt Iversen (S), rådmand i Aalborg Kommune, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Hun er interesseret i "hvordan vi kan inddrage borgerne i kommunestyret, og sammen udvikle vores lokale demokrati."

 • Steen Wrist Ørts medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank
  22.01.14 Politik

  Steen Wrist Ørts, der sprængte listen og blev nyvalgt i Fredericia byråd, er nu også medlem af en nydannet lokalpolitisk tænketank. Wrist Ørts bringer sit borgerinddragende udgangspunkt med ind i tænketanksarbejdet. "Jeg tror ikke på politikerlede – men derimod på, at medborgerne skal lede politikerne."

TILMELD NYHEDSBREV

Kontaktpersoner