DI: Stil krav til private velfærdsleverandører

Sverige er længere fremme med private leverandører i ældreplejen - og det svækker ikke kvaliteten.

Dansk Industri (DI) hilser en ny svensk rapport om private leverandører i ældreplejen velkommen. Branchedirektør i DI, Mette Rose Skaksen hæfter sig ved rapportens konklusioner.

- Rapporten slår klart fast, at den svenske ældrepleje ikke har lidt under, at man bruger langt flere private leverandører. 

- Tværtimod refererer rapporten analyser, der viser, at private plejehjem er mindst lige så gode og på mange områder bedre end de kommunale plejehjem. Det er jeg glad for, siger Mette Rose Skaksen.

Rapporten, der er udarbejdet af forskere ved fra en ekspertgruppe i offentlig økonomi (ESO) under det svenske Finansministerium, har målt offentlig og privat ældrepleje på 11 kvalitetsparametre, og på otte af dem var de private leverandører bedst.

Forskerne konkluderer, at der ikke er "systematisk" belæg for, at privatiseringen af ældreplejen har ført til lavere kvalitet i plejen af de ældre i Sverige.

DI har et mål om, at private leverandører kan få adgang til at levere ydelser til den danske ældrepleje på lige fod med kommunale leverandører.

- De danske omsorgsvirksomheder vil meget gerne have, at kommunerne stiller krav til kvalitet i ældreplejen, når de gennemfører udbud af eksempelvis plejehjemsdrift, og at de også fører tilsyn med, at både den kommunale og private leverandør lever op til kvalitetskravene. 

- Når det offentlige inddrager private leverandører bør det ikke kun handle om at få den laveste pris. Men også om at kommunerne stiller krav til kvaliteten i den ældrepleje, der skal leveres, siger Mette Rose Skaksen.

Regeringens nedsatte Produktivitetskommission gav i denne uge debatten om udlicitering af velfærdsopgaver ekstra brændstof. Kommissionen peger på, at der er mange penge at spare ved at lade private aktører overtage driften af eksempelvis skoler, plejehjem og børnehaver.

/ritzau/

Emneord: Privatisering, Udlicitering, Udbud, Indkøb, DI
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 24.02.14 Peter Bundesen
    Udlicitering i Sverige og Danmark.

    Manglende artiklen om undersøgelse af udlicitering i Sverige ikke den væsentlige oplysning om, at den også viste, at der ikke var noget sparet ved at udlicitere ældrepleje til private leverandører. Undersøgelsen understøtter således ikke Produktivitetskommissionens forslag om øget udlicitering på de bløde velfærdsområder, idet det blev begrundet med, at der så skulle være penge at spare for det offentlige. Undersøgelsen viste, at dette ikke har været tilfældet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også