Så kom nu, lad os bygge bro mellem de fagprofessionelle i den offentlige sektor, til gavn for såvel medarbejdere som borgerne, skriver forvaltningspolitisk chef i Djøf, Jens Qvesel.

Djøf svarer igen: Byg bro i stedet for at grave grøfter, Høiby

En gammel traver fra professor og overlæge Niels Høiby har nu vækket djøf-bashing til livs igen. Det taler til en reaktion, for denne ukonstruktive kritik graver grøfter mere end den bygger broer mellem fagprofessionelle og djøfere. Lad os nu vende blikket mod de gode eksempler, så vi får dem spredt, skriver forvaltningspolitisk chef i Djøf, Jens Qvesel.

Det er på godt jysk træls at skulle starte efterårssæsonen med gammel vin på nye flasker – også her ender det med noget surt: Kritik af djøfernes arbejde i den offentlige sektor og oplevelsen af djøfernes hang til at bestemme alting og formentligt uviljen til at samarbejde med andre faggrupper. Vi har hørt den før. Mon ikke tiden er til at bygge bro i stedet for at grave grøfterne dybere? 


Hvorfor så ikke vende blikket mod de gode eksempler på samarbejde? For ikke så lang tid siden skrev speciallæge Lise Schleiss en lille fortælling fra fødegangen i Hvidovre. Her har økonomer og jordmødre sammen skabt positive resultater og sat sig ud over fordomme ved at respektere hinandens forskellige fagligheder.

            Læs professor Niels Høiby's indlæg til Lederskabsreformationen her

På Hvidovre Hospital viser man, hvordan fagprofessionelle og djøfere kan samarbejde om at udvikle den offentlige sektor.

Jeg vil gerne give et andet eksempel på et konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde i sundhedssektoren: For nylig er Foreningen af Speciallæger, Yngre Læger og Djøf gået sammen om at skabe en mentorordning med fokus på ledelsesudfordringer i sundhedssektoren. Her kobler vi i fællesskab højt placerede ledere (djøfere eller overlæger) som mentorer for yngre enten læger eller djøfere, der er på vej ind i ledelse. Resultatet er bedre forståelse og større respekt for hinandens fagligheder og samlet set mere kvalificerede ledelsesbeslutninger.

Jeg er sikker på, at når sundhedsvæsenets opgave med at styrke lighed i sundhed og udvikle kvaliteten på hospitalerne, så kræver det synergi mellem fagligheder og et godt samarbejde.

Så kom nu, lad os bygge bro mellem de fagprofessionelle i den offentlige sektor, til gavn for såvel medarbejdere som borgerne.

Emneord: Sundhed, Djøfisering, Niels Høiby, Moderniseringsprogrammet, Centralisering
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 10.11.15 Per
  Faglig stolthed og dårligt image

  Lad os bygge bro. Hmm, man skal ikke gå på kompromis med sin faglige stolthed, undre mig over at det kan være svært at forstå at uanset hvor kompetent en fx læge er vil han altid udføre et ringere stykke arbejde hvis ressourcerne omkring ham er utilskrækkelige og det er jo netop lederes fornemste opgave, at tildele de, af opgaven krævede, nødvendige ressourcer.

  Det er nu engang det enkelte stykke arbejde der dikterer hvad det omfang så er og ikke lederen, når opgaven er defineret.

  Forståelsesplanet er at man ikke behandler et brækket ben med et stykke hæfteplaster. Og det behøver man ikke at ansætte mere administrativt personale for at forstå, det skal man vide og respektere.

  Man skal vide og respektere det herakiske i, at det er selve den håndværksmæssige korrekte udførelse af opgaven der i sidste ende er det væsentlige og ikke administrationen af denne og det er et faktum man ikke kan lede sig ud af!

  DJØF-blandet har bragt en udemærkede artikel om: "Den farlige følelse af magt". Burde måske mane til lidt eftertanke i eget hus.

  Hvor om alting er fremstiller DJØF'erne sig tit, overfor resten af befolkningen, som de sagesløse, dem som skal lære af deres egen fejl fremadrettet uden anden konsekvens og på bekostning af almenvældet eller man smutter ud af døren med en solid bonus til et andet job man heller ikke kender substansen i, eksemplerne er efterhånden rigtigt mange så det image DJØF'erne slæber rundt på i dag har de kun sig selv at takke for.

 • 07.10.15 Catharina Sveistrup Damgaard
  Erkendelse er første skridt

  Det er meget fint med de nævnte eksempler på, hvordan Djøf ser en fremgang.

  Men vores tillid som borgere er jo der, hvor vi gerne vil høre fra de ikke ledende i Djøfs nævnte projekter, om de også finder, at det er tale om gode projekter.

  Erkendelse er nu engang første skridt på vejen frem. Og det går ikke væk af sig selv, uden at vi taler om problemerne kære Djøf.

  Man kunne fx. tjekke, hvor mange ledende embedsmænd, der de senere år har været nødt til at forlade deres job, fordi der har været rejst kritik af deres funktion (kontorchefer, departementchef m.fl.). En sådan statistik vil formentlig vise, at det sker tidligere end for lad os sige 20 år siden. Og hvorfor så det ?

  Synes at Højbys bud på leveregler er yderst fornuftige. Det havde været skønt, om Djøf i stedet for at sige "hus forbi" i bredere forstand havde forholdt sig til emnet.

 • 26.08.14 Tina
  Endnu et bevis...

  Dette, er for mig, endnu et bevis på den manglende evne til at bygge bro - ikke fordi I ikke vil - men fordi I ikke evner det!! I ser en verden som kun eksisterer for visse dele af befolkningen. Når I vil bygge bro så gør I det med "ligesindede" - ikke med de egentlige medarbejdere!!

 • 24.08.14 Gert Storm Kristensen
  Ydmyghed er vejen frem, for os alle

  Ydmyghed ville være en pryd for DJØF, det er bare ikke erkendt endnu

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.