Djøf: Ministres ansvar at oplyse Folketinget

Det er op til ministrene at oplyse Folketinget om tvivl og skøn hos embedsmændene, påpeger fagforeningen Djøf.

Hvis embedsmændenes tvivl om lovligheden af en Irakkrig i 2003 skulle bringes videre til Folketinget, så skulle daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) gøre det.

Det mener embedsmændenes fagforening Djøf, efter at anonyme embedsfolk ifølge en ny bog gav tvivlen om Irakkrigen videre til regeringen, som aldrig gav oplysningen videre til Folketinget eller offentligheden, skriver Information.

- Det er situationsbestemt, hvad der skal bringes videre til Folketinget, og det er vigtigt at holde fast i, at det er ministerens ansvar. Ministeren må vurdere, hvorvidt tvivl og skøn skal videregives til Folketinget, siger Henning Thiesen, Djøfs formand for offentlige chefer, til Ritzau.

Embedsmændenes fagforening vil ikke gå ind i den konkrete sag om Irakkrigen. Men formanden for de offentlige chefer påpeger, at ministrene både skal viderebringe oplysninger og vurdere oplysningernes relevans.

- Det er Djøfs holdning, at Folketinget skal have alle relevante oplysninger. Men hvad der så er relevant, det er ministerens afgørelse i sidste ende, siger Henning Thiesen.

Djøf har tidligere i år taget initiativ til at nedsætte et udvalg, som skal se på embedsmændenes arbejdsvilkår efter flere sager om embedsfolk i medierne. 

Fagforeningen henviser selv til aflysningen af et politikerbesøg på Christiania, som førte til en intern undersøgelse i Justitsministeriet og den såkaldte Zornig-sag, som førte til en undersøgelse i Socialministeriet.

Henning Thiesen mener, at den nye bog "Mørkelygte", hvor embedsfolk også beskylder ministre for politisk bestillingsarbejde, kun understreger, at det er nødvendigt at se nærmere på embedsmændenes arbejde.

Udvalget regner med at komme med en rapport til næste sommer.

Per Stig Møller (K) afviser politisk bestillingsarbejde i forbindelse med et notat om dansk deltagelse i Irakkrigen fra jurister i Udenrigsministeriets Folkeretskontor i 2003.

Han oplyser dog intet om, hvorvidt han viderebragte embedsmændenes tvivl til Folketinget eller om han burde have gjort det, hvis det ikke var tilfældet.

/ritzau/

Emneord: Slotsholmen, Embedsværk, Centraladministrationen, DJØF, Nordskov-Nielsen II
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 12.06.18 Ledelse
  Djøf: Afsæt penge til at uddanne offentlige ledere

  Med Ledelseskommissionens anbefalinger i hånden er det igen slået fast, at god offentlig ledelse gavner alle - borgere, virksomheder og medarbejdere. Lad os give den plads til at virke, siger Hanne Fugl Eskjær, formand for Offentlige Chefer i Djøf.

 • 20.03.17 Politik
  Kære minister: Lad succesen fortsætte

  Landdistrikternes Fællesråd, Håndværksrådet og Djøf har skrevet til erhvervsministeren og bedt ham finde flere penge til landdistriktsvækstpilot-ordningen.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.

 • 21.09.15 Ledelse
  KomDir: Tilfredshed med Bo Smith-udvalgets rapport

  ”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, siger Kommunaldirektørforeningens formand, Henrik Kolind, i forlængelse af Bo Smith udvalgets anbefalinger.

 • 28.05.14 Ledelse
  Djøf nedsætter Nordskov II-udvalg

  Forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under, skal kulegraves af bredt sammensat udvalg.