Drabssag sender anklagemyndighed og fagforening i injuriesag

Det er sjældent, at sygeplejersker anklages for mord eller endda seriemord, som med sagen fra Nykøbing Falster Sygehus. Men sygeplejerskernes fagforening og anklagemyndigheden er røget i totterne på hinanden og nu vil fagforeningen anlægge injuriesag.

Sygeplejersker føler sig krænket over anklagers udtalelser i drabssag, men får ingen undskyldning. Anklagemyndigheden afviser ifølge Dansk Sygeplejeråd at trække en udtalelse tilbage om, at "det ikke er usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter".

Det oplyste Grete Christensen, der er formand for Sygeplejerådet, torsdag, efter at hun havde modtaget et brev fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- De siger nej til at trække udtalelsen tilbage, blandt andet fordi de ikke har kunnet finde det tv-klip, hvor udtalelsen er fremsat, siger Grete Christensen.
 
Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi ønskede torsdag ikke at sige nogen, men fredag offentliggør Sydsjællands Politi så det svar, man havde sendt til Sygeplejerådet. Her henviser anklagemyndigheden til baggrunden for de udtalelser, der er faldet fagforeningen for brystet. En amerikansk rapport - ’Serial Murder By Healthcare Professionals’ fra 2006 - som er offentliggjort i tidsskriftet ’Journal of Forensic Sciences’. 
 
             Se også læserreaktion: Bare rolig DSR, rigtig mange anklagere er utroværdige 
 
"Forfatterne bag har analyseret sager, hvor sundhedspersonale i 21 lande er blevet sigtet og dømt for drab på patienter. Sagerne strækker sig tilbage fra 1970 og helt frem til 2006. Omkring halvdelen af sagerne i rapporten stammer fra Europa. Undersøgelsen tager udgangspunkt i 90 personer, som er blevet tiltalt for drab på patienter. Rapporten har ikke inkluderet sundhedspersonale, som er dømt for aktiv dødshjælp. I alt er 54 personer fra undersøgelsen blevet dømt for 317 mord, mens 2113 patienter er døde under mistænkelige omstændigheder, mens de har været i de dømtes varetægt," skriver chefanklager Henriette Rosenborg Larsen og henviser samtidig til flere artikler i fagforeningens eget blad, hvor fænomenet er omtalt.
 
Dansk sag 
Det var i forbindelse med et retsmøde i den såkaldte sygeplejerskesag ved Retten i Nykøbing Falster i sidste uge, at advokaturchef Jeanette W. Andersen ifølge Sygeplejerådet gik over stregen.
 
I sagen er en sygeplejerske sigtet for fire drab og et drabsforsøg mod patienter, og da Jeanette W. Andersen efter retsmødet af en journalist blev spurgt om, hvad der kunne være sygeplejerskens motiv, kom hun med den omstridte udtalelse.
 
Sygeplejerådet opfatter advokaturchefens udtalelse som injurierende og krænkende, og har krævet, at Jeanette W. Andersen æder sine ord. Men det lader altså ikke til at ske.
 
Sygeplejersker vil have udtalelser trukket tilbage
Grete Christensen oplyser til Ritzau, at man nu har sendt anklagemyndigheden et link til det tv-klip, hvor advokaturchefens udtalelse står skarpest.
 
- Så nu får de en chance mere, og så må vi afvente deres svar, siger Grete Christensen, der ikke på nuværende tidspunkt vil tage stilling til, om Sygeplejerådet vil gå så langt som at anlægge en injuriesag mod advokaturchefen.
 
Grete Christensen afviser, at sygeplejerskerne skulle være særligt nærtagende i forbindelse med anklagerens udtalelse, selv om nogen måske kunne være af den holdning, at der er tale om ordkløveri.
 
- Jeg vil bare sige, at jeg sjældent har fået så mange henvendelser - også fra andre faggrupper - som jeg har fået om det her, fortæller Grete Christensen.
 
Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi afviste man i første omgang gennem advokaturchef Henriette Rosenborg Larsen, at kommentere sagen, men fredag offentliggjorde man så svaret til Sygeplejerådet.
 
Chefanklager: Sygeplejersker taler selv om fænomentet
Anklagemyndigheden mener ifølge brevet ikke, at anklageren trådte over den strafbare streg, da hun til medierne sagde, at "det ikke er usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter."
 
Anklageren har "ikke ytret sig angående omfanget af dette fænomen i Danmark," fastslår Henriette Rosenborg Larsen i brevet. Og der er derfor ikke tale om strafbare injurier, lyder beskeden.
 
Samtidig gør politiet sygeplejerskerne opmærksom på, at deres eget fagblad har bragt omtale af fænomenet med "betydeligt mere direkte sprogbrug."
 
For eksempel lød en overskrift "Seriemord i sygeplejen," og derefter fulgte denne indledning: "Cand.cur.mord". "De hvidklædte dødsengle" kalder man det sundhedspersonale, som myrder deres patienter..."
 
Sygeplejersker anlægger injuriesag mod anklager
Efter forklaringen fra anklagemyndigheden har Dansk Sygeplejeråd nu taget kontakt til en advokat for at indlede injuriesag. 
 
 
- Jeanette W. Andersens udtalelse er langt over grænsen og en grov mistænkeliggørelse af alle sygeplejersker, siger sygeplejerskernes formand, Grete Christensen.
 
Ifølge hende generaliserer anklageren med sin udtalelse hele faggruppen.
 
- Sådan en påstand kan vi ikke lade stå uimodsagt. Når ordene ovenikøbet kommer fra en offentlig anklager, kan de risikere at underminere den tillid, som sygeplejersker har opbygget gennem generationer, og som vi er dybt afhængige af i vores daglige arbejde, siger Grete Christensen.
 
Anklagemyndigheden oplyste fredag, at Jeanette W. Andersen blot havde henvist til en forskningsartikel, som fortæller om drab udført af sundhedspersonale over hele verden. Udtalelsen handlede ikke om, hvor meget af den slags der sker i Danmark, hed det. 
 
Brevet blev iøvrigt ledsaget af en pressemeddelelse med beskeden om, at anklageren ikke har villet såre de danske sygeplejersker.
 
- Jeg synes, det er en en ærgerlig sag, og advokaturchef Jeanette Wincentz Andersen har til flere medier udtalt, at hun ikke har ønsket at støde nogen med sin udtalelse, siger chefanklager Henriette Rosenborg i pressemeddelelsen.
 
 
Emneord: Nykøbing Falster Sygehus, Retten i Nykøbing Falster, Henriette Rosenborg Larsen, Sydsjællands Politi, Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, Drab på patienter
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 25.06.15 Velfærd
  Ældreplejen i Silkeborg skal bygge på tillid

  Der er lagt op til nytænkning på sundheds- og omsorgsområdet i ny aftale mellem Silkeborg Kommune og seks faglige organisationer. Den omfatter 1650 medarbejdere.

 • 02.04.13 Ledelse
  Københavns hjemmesygepleje slipper for stopure og dobbeltdokumentation

  Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i Københavns Kommunes sygepleje skal ikke længere tidsregistrere deres borgerbesøg. Det er en tillidserklæring til medarbejderne og et opgør med overflødigt bureaukrati og kontrol i ældreplejen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

 • 22.02.12 Velfærd
  Tre nattevagter i træk er for farligt

  Arbejdstilsynet bør stramme op på sine anbefalinger: Ansatte bør højst have to nattevagter i træk. Det mener FTF på baggrund af nye anbefalinger fra et hold eksperter. I dag anbefaler Arbejdstilsynet højst tre natskift i træk for medarbejdere med skifteholdsarbejde, fordi natarbejde er meget belastende for kroppen, bl.a. øger det risikoen for brystkræft.