Formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen. Foto: FOA

Drop tunnelsynet på pædagogisk faglighed

Social

06/05/2021 10:46

Theis

Kommuner, der ikke kan skaffe personale nok til at realisere minimumsnormeringerne, skal løsrive sig fra den misforståede og forældede forestilling, at der kun findes én pædagogisk uddannelse. Der er to.

Forældre skal sænke deres forventninger til minimumsnormeringerne. Når der i den kommende tid skal sikres én voksen til tre vuggestue- eller seks børnehavebørn, vil de nye ekstra hænder sidde på en ufaglært. Det var i sagens kerne den uambitiøse melding fra borgmester for Rudersdal Kommune Jens Ive (V) i Politiken tirsdag, hvor det af en række artikler fremgik, at mange kommuner kæmper med at skaffe pædagogisk personale nok til at realisere minimumsnormeringerne.

Det vækker en voldsom undren hos formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen, som oplever, at politikerne i debatten om personalemangel konsekvent negligerer den ene af faggrupperne på det pædagogiske område.

”Jeg ved ikke, om det skyldes uddannelsessnobberi eller manglende indsigt i det pædagogiske område. Men der hersker et tæskesnævert tunnelsyn, hvor der tilsyneladende kun eksisterer enten pædagoger eller ufaglærte. Man overser fuldkommen de erhvervsuddannede pædagogiske assistenter, som ellers er en helt oplagt del af løsningen på manglen på kvalificeret personale,” siger sektorformanden.

Helt konkret er der lige nu godt 600 ledige pædagogiske assistenter på dagområdet, som kommunerne kan ansætte for at hive faglærte ind i stedet for ufaglærte. Men en løsning, der virkelig vil batte i forhold til omfanget af personalemanglen, er, at de erfarne pædagogmedhjælpere på rekordtid kan blive faglærte.

På bare 42 uger kan pædagogmedhjælpere over 25 år med mere end to års erfaring nemlig tage uddannelsen til pædagogisk assistent. Regnet i fuldtidspersoner er der lige nu omkring 7.500 25-60-årige pædagogmedhjælpere med den fornødne erfaring til at tage uddannelsen. Dermed vil man på mindre end et år kunne løfte andelen af uddannede fra 65 til 82 procent i daginstitutionerne, hvilket altså er endnu hurtigere end den to år lange merit-pædagoguddannelse, som også skal trække flere ind i det pædagogiske fagområde.

”Med de erfarne pædagogmedhjælpere taler vi om mennesker, som i årevis allerede har arbejdet dedikeret med børn, så der ligger et enormt potentiale lige for fødderne af os. Det er bare for kommunerne at tilbyde deres nuværende medarbejdere den opkvalificering,” siger Kim Henriksen.

Manøvren vil koste cirka 250 millioner kroner. Allerede nu er pengene til de øgede normeringer begyndt at tilflyde kommunerne. Men sidste år har en række kommuner - især i hovedstadsområdet - sidste år kun ansat ufaglærte pædagogmedhjælpere, ifølge Politiken. Det sker, selv om loven lyder, at der ikke må komme længere imellem de ansatte, som har en uddannelse.

”Kommunerne må tage ansvaret på sig og lægge konkrete uddannelsesplaner for de nuværende ansatte. Minimumsnormeringer handler ikke kun om at få flere voksne. Det gælder også om at sikre et fagligt løft. De pædagogmedhjælpere, som uddanner sig til pædagogiske assistenter, får med uddannelsen også mulighed for siden at blive pædagoger, så vi skal have gang i et stærkt fagligt løft, hvor alle faggrupperne tænkes ind,” siger Kim Henriksen.

Mest Læste

Annonce