Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

DR-dokumentar afslører: Vi kan forstå, hvad grise siger til hinanden

Dyr

05/09/2024 06:14

J. Bøgen

Når grisene fortæller, at de lider, har landbruget et skærpet ansvar for at gribe ind, mener World Animal Protections dyrevelfærds-ekspert efter DR-dokumentar.

En række internationale forskere samlet på Københavns Universitet, har ved hjælp af kunstig intelligens, knækket koden til grisenes sprog ved at analysere deres grynt, skrig og hvin.

Banebrydende forskning, som nu gør det muligt at lytte til grisenes egne oplevelser af deres situation, og at identificere lyde fra tilfredse, triste og stressede grise.

"De dygtige forskere der har knækket koden til grisenes sprog, dokumenterer på fornem vis, den viden vi har haft i årevis", siger Pernille Fraas Johnsen, phd. i dyreadfærd hos World Animal Protection.

I DR’s dokumentar ”Hvis grise kunne tale” analyserer forskerne lyde fra slagtegrise i fire konventionelle, tre økologiske og to fritgående besætninger i Danmark og Tyskland. 
Forskerne konkluderer, at grise på marken med god plads og jord at rode i, er mest tilfredse, mens grise på stald giver udtryk for stress og ubehag i ca. 25 % af deres lyde. 

Landbrugets skærpede ansvar

"Jo mere indespærring, jo mere lider dyrene. Det at vi nu så tydeligt kan aflæse grisenes egne oplevelser via deres lyde, forpligter os til at handle og forbedre levevilkårene for grisene. Det giver særligt landbruget et skærpet ansvar, og kalder på et markant kursskifte i svineindustrien. Dyrenes velfærd skal stå over effektivisering og profit,” siger Pernille Fraas Johnsen, der også peger på politikernes ansvar i lyset af forskernes banebrydende resultater:

“Politikerne bør skærpe kravene til hold af slagtegrise, så dyrene beskyttes langt bedre mod stress og ubehag end i dag. Det er faktisk ikke til at bære at lytte til de mange stress-skrig fra slagtegrisene på stald, og det ekko bliver siddende i èn længe efter, vi har forladt stalden".

Ny app til landmændene

"Næste skridt må være at lytte til søerne i den danske svineproduktion, og analysere hvordan soen oplever sin egen situation i drægtighedsstalden og ikke mindst under faring, hvor den fikseres mellem metalbøjler så den ikke engang kan vende sig.” 

“Alfa og omega er, at forskerne nu har udstyret industrien med en revolutionerende viden, der kun kræver en app, så enhver landmand til hver en tid kan stille ind og finde ud af, hvordan deres dyr får opfyldt deres naturlige behov," siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver i World Animal Protection.

Mest Læste

Annonce