En sæl hviler sig ved Skagen. Foto: Dyrenes Beskyttelse
En sæl hviler sig ved Skagen. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse slår fast: De er næppe i nød, så lad dem være

Dyr

14/10/2024 07:24

J. Bøgen

Sæler er et skønt syn at møde på sin vej ved kysterne. Der tager de ofte et hvil, og det kan ligne, de er i nød, men det er de sjældent.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efterårsmånederne kan være et oplagt tidspunkt til at gå langs de mange danske kyster og blive rusket godt og grundigt igennem af vind og vejr. På sådan en tur vil man også kunne være heldig at opleve mange forskellige dyr, heriblandt sæler. 

De fleste vil nok forvente at se sælen i vandet, og derfor skaber det ofte opmærksomhed, når en sæl har lagt sig til rette på nogle sten. 

"Sælerne har også brug for et hvil en gang imellem, og det vælger de ofte at tage på sten langs kysterne. Det kan se ud som, at dyret er i nød, men det er altså oftest ikke tilfældet," siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse

Han har også en forklaring på, hvorfor sælerne kan se ud som nogle, der har brug for hjælp. 

"Når de lægger sig på en sten, vil deres pels langsomt tørre. Stiger vandet, vil det i nogle tilfælde nå op til sælen, der nu har en våd og glat pels på undersiden, mens den er tør og pjusket på oversiden. Den kontrast kan godt få sælen til at se lidt forpjusket ud, så det ligner, at den er afkræftet eller i nød. Men sælen går ikke synderligt op i, hvordan pelsen sidder og har det derfor formentligt helt fint," siger Michael Carlsen. 

Tag kikkert med

Langs mange af Danmarks kyster er det muligt at se sæler. Et godt pejlemærke er at finde steder, hvor der er store sten langs kysten, da sælerne typisk vil lægge sig her.

- Sæler kan være nysgerrige eller måske bare acceptere din tilstedeværelse tæt på, men du bør ikke nærme dig dem alligevel. Tag en kikkert med og nyd dem på afstand. På den måde undgår du at stresse dyret, siger Michael Carlsen. 

Mistænker du, at sælen ikke blot hviler sig, men faktisk er i nød, så er du naturligvis altid velkommen til at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for råd og vejledning. Vagtcentralen kontakter så Naturstyrelsens vildtkonsulenter, der er de eneste, der har tilladelse til at håndtere maritime dyr. 

Fakta: Hvis du ser en sæl på land

  • Rør den ikke og hold lang afstand.

  • Har den synlige skader, tag hurtigt et billede, gå væk igen.

  • Send billedet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

  • Vagtcentralen vurderer, om sælen er i nød.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.