Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fede får falder i foråret - det skal du gøre for at redde deres liv

Dyr

20/03/2023 09:32

J. Bøgen

Fårene ender med ikke at kunne trække vejret, hvis du ikke bliver hjulpet på benene!

Vi kender alle frustrationen ved kløe på ryggen. Du ved, der hvor du lige netop ikke selv kan nå det, og der ikke er nogen venner eller familie i nærheden, der kan hjælpe dig med at komme kløen til livs.

Undertegnede indrømmer gerne, at han har brygt utraditionelle metoder til at få lindret kløen i løbet af sit liv (kan anbefale dørkarme som en pålidelig løsning!), men hvad gør man, hvis man ikke har nogen arme?

Hvad gør man, hvis man har fire ben, en hulens masse uld og ikke lige har en dørkarm ude ved folden?

Det lyder som en ikke særligt sjov aprilsnar, men faktisk er får rundt om i landet i livsfare for tiden, hvis deres ryg begynder at klø.

For løsningen for de firbenede uldklumper vil typisk være at rulle om på ryggen og få lindret kløen, men hvis de gør det i foråret, er der en stor risiko for, at de ikke kan komme op at stå igen.

Mange får har nemlig et tykt lag uld i disse måneder, og andre er drægtige med lam - begge dele noget, der giver fårene en hel del ekstra kilo, som altså gør det umuligt for dem at komme op at stå igen, og det kan altså ende tragisk.

Mistede otte får sidste år

Fåreavler Hans Jensen har 850 får i sin besætning i Agerskov, og han fortæller til TV Syd, at netop får, der ikke kunne komme på benene igen, var skyld i, at han mistede otte får sidste år.

Han forklarer, at problemet opstår, fordi mavesækken kommer til at trykke på fårets lunger, hvis dyret ikke kan komme op at stå uden hjælp. Efter syv-otte timer kan fåret ikke trække vejret mere.

For at komme problemet til livs har Hans Jensen denne sæson valgt at gøre noget utraditionelt: Normalt klipper man nemlig ulden af i foråret, men denne sæson har han valgt også at give fårene en trimning i august.

Det sparer, ifølge Hans Jensen, fårene for en ekstra vægt på mere end 3½ kilo, og det kan gøre forskellen i forhold til, om fåret kan komme op at stå igen.

Men hvis du selv støder på et får, der ligger på ryggen, og du ikke lige har en uldklipper i lommen, er der stadig noget, du kan gøre.

Sådan redder du fåreliv

Hvis du ser et får ligge på ryggen, der ikke kan komme på benene igen, kan du først forsøge at få fat i fårets ejer.

Hans Jensen anbefaler, at man søger på internettet efter fåreavlere i området og så forsøge at komme i kontakt med dem der. Hvis man ikke lige får fat i fårets ejer i første omgang, vil vedkommende sandsynligvis kende ejeren, og på den måde bliver der stadig slået alarm.

Men du kan faktisk også selv redde fårets liv - og løsningen er simpel, om end den måske kræver lidt kræfter.

Du kan nemlig sagtens gå ind til fåret og forsøge at skubbe det op at stå igen. Hans Jensen garanterer, at fårene ikke bider eller bliver aggressive, så du kan trygt nærme dig, og efter endt redningsaktion kan du glæde dig over, at fåret uden tvivl vil være glad for at være kommet op at stå igen.

Mest Læste

Annonce