Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Inden grillsæsonen: Disse madvarer må du aldrig give Fido

Dyr

20/04/2024 16:55

J. Bøgen

Det kan i værste fald koste hunden livet!

Med stigende temperaturer og sommeren lige på trapperne er mange i fuld gang med at gøre terrasser og haver sommerklar. 

Ofte betyder det, at grillen bliver hentet frem fra sit vintergemmested, og for nogle er den allerede blevet tændt op et par gange som en velkomst til den kommende sommertid.

Hunden er en trofast ledsager og en integreret del af mange familier, og derfor er det heller ikke usædvanligt, at den firbenede ven indimellem får lov at nyde godt af grillens lækkerier.

Selvom det kan friste at inkludere dine kæledyr i festlighederne, er det vigtigt at være opmærksom på de risici, som visse grillmadvarer udgør for vores elskede hunde.

Mange madvarer, som vi mennesker nyder uden problemer, kan være direkte skadelige for hunde og bør undgås for enhver pris.

Canine Cottages har i samarbejde med dyrlægen og dyreernæringseksperten Dr. Charley Webb identificeret fem typer grillmad, der udgør de største risici for hunde.

Majskolber

Næsten 90 procent af kæledyrsejerne er uvidende om, at majskolber udgør en risiko for deres kæledyr.

Selvom selve majsene ikke er skadelige, kan kolberne forårsage kvælning eller alvorlige tarmblokeringer hos hunde, hvilket i værste fald kan være dødeligt.

Dette gør majskolber til en af de ting ved grillen, som hunde absolut bør undgå.

Råt kød 

Når du arrangerer en grillfest, er det vigtigt at sikre, at råt kød og fisk holdes uden for rækkevidde af dine hundes nysgerrige snuder.

Råt eller utilstrækkeligt tilberedt kød kan bære bakterier som salmonella og listeria, som kan være farlige for hunde, så det er vigtigt at være opmærksom og holde maden væk fra dem.

Kebabspyd

Når du griller spyd, er det afgørende at holde dem utilgængelige for dine kæledyr.

Træspyd kan skade din hunds mund og fordøjelsessystem, eller i værste fald sætte sig fast og forårsage kvælning, hvilket kan være livstruende.

Selvom en hund i nogle tilfælde kan fordøje små stykker af et træspyd, hvis det nedbrydes, skal du straks søge veterinærhjælp, hvis din hund begynder at kaste op eller viser tegn på ubehag efter at have tygget på et spyd.

Hvidløg og løg

Hvidløg og løg er populære krydderier i mange BBQ-retter, herunder burgere, men de er ekstremt skadelige for hunde.

Det viser sig, at cirka syv ud af ti kæledyrsejere ikke er klar over, at indtagelse af hvidløg og løg kan være farligt for deres hunde.

Disse ingredienser kan fremkalde fordøjelsesproblemer, herunder kvalme, mavesmerter og diarré, og i værre tilfælde kan de forårsage omfattende organskader, som potentielt kan være dødelige.

Men hvad kan hunden så tåle? 

Når vi taler om mad, der er sikker for vores hunde, kan følgende anses for hundevenlig:

  • Simpelt svinekød, oksekød, kylling og laks, som alle skal være korrekt tilberedt og uden krydderier.

  • Grillede grøntsager uden tilsætninger.

  • En smule frisk frugt, men undgå vindruer, blommer, ferskner, rosiner og æblekerner – prøv i stedet at give dem bananer, appelsiner, ananas eller mango.

  • Kartofler og søde kartofler, som skal være fuldt kogte, da rå kartofler indeholder solanin, en forbindelse der er giftig for hunde.

Kilde: Mirror

Mest Læste

Annonce