Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan holde mus og rotter væk: Denne haveopgave er vigtigere, end du tror

Dyr

10/07/2024 15:08

J. Bøgen

Hvor ofte får du det gjort?

To gnavere, der altid leder efter et sted at søge ly, er rotter og mus.

Stakke af blade, muld eller andre resterende have materialer kan fungere som et perfekt redeplads til få gnavere eller endda til en koloni.

Hvis disse materialer er op ad dit hus, kan de efterhånden gnave sig igennem og komme indenfor.

Vigtigere, end du tror

Ifølge gartnereksperterne hos Cobra er denne haveopgave "mere essentiel, end den lader til at være", da bunker af visne blade, der efterlades uopsamlet i haven, kan lokke disse skadedyr.

Han forklarede: "Når blade ikke fjernes, kan de give et tilflugtssted for uønskede skadedyr, der trives i varme og fugtige miljøer."

Og han tilføjede: "Flokke af insekter og gnavere kan vokse eksplosivt og hurtigt blive en plage og kan endda forårsage skade på ejendomme eller sprede sygdomme til planter og kæledyr, der deler haven."

Kan ødelægge plænen

Udover gnavere kan visne blade også forårsage to andre problemer, hvoraf det ene er beskadigede plæner.

Eksperterne hævdede, at et af de "største problemer", der fremkaldes af ikke at fjerne blade, er den "skade", det kan forårsage på plænerne.

Selvom blade måske virker harmløse, når de dækker jorden, kan de forårsage "alvorlig skade" på plænens sundhed.

Et tæt lag af visne blade kan blokere sollys og inddæmme fugtighed, hvilket skaber et miljø, hvor svampesygdomme kan vokse.

Eksperterne hævdede: "Manglen på sollys kan hæmme fotosyntesen, forhindre græs i at vokse og ende med at skabe tynde, plettede eller døde områder på plænerne."

Forhindrer ordentligt dræn

Det andet problem, det kan forårsage, er afløbsproblemer i haven, fordi hvis blade får lov til at ophobes i tagrender og afløb, kan regnvand ikke flyde korrekt.

Dette kan føre til tilstoppede tagrender og vandspild, der forårsager skader på hjem og haver.

At få renset afløb kan være dyrt, og det kan være en farlig opgave at tackle uden det rette udstyr.

Hvordan og hvornår man skal fjerne blade

At fjerne blade, der er blevet efterladt til ophobning, kan være både vanskeligt og tidskrævende. Jo længere tid blade får lov til at nedbrydes, jo mere komprimerede bliver de, hvilket gør det fysisk krævende at fjerne dem.

Regelmæssig fjernelse af blade kan hjælpe med at holde styr på opgaven og forhindre, at man står over for en skræmmende bunke af dybe, tunge, våde blade.

Det er bedst at fjerne blade på en tør dag, da våde blade er tungere og sværere at flytte.

Kilde: Express

Mest Læste

Annonce