Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan koste dig dyrt i tolden: Husk at tjekke disse regler, når du shopper på ferien

Lovgivning

07/07/2024 16:24

J. Bøgen

Det kan hurtigt blive en rigtig træls afslutning på ferien.

Lige om lidt står de famøse ferieuger for døren, og for mange betyder det en tur til fjerne himmelstrøg.

En ferie sydpå byder ikke kun på solskin og drinks; mange benytter også lejligheden til at shoppe lidt nyt til klædeskabet. Dog er det langtfra alle, der er bekendt med reglerne omkring told, og denne uvidenhed kan i sidste ende føre til store og dyre problemer.

Når du shopper på ferie i udlandet, kan de tilsyneladende gode priser hurtigt vise sig at være dyre, når told og importmoms træder i kraft ved hjemkomsten til Danmark.

Det er essentielt at have styr på, om det land du besøger er med i EU. For eksempel er hverken England eller Schweiz EU-lande, og derfor skal man forholde sig til reglerne, som om man handlede i lande som Egypten eller et land i Afrika.

En dansk kvinde oplevede konsekvenserne heraf efter en rejse til Mellemøsten.

Rutinekontrol blev dyr

Ifølge revisionsfirmaet BDO blev kvinden udvalgt til rutinemæssig toldkontrol ved sin ankomst til Danmark. I hendes bagage fandt tolderne en smykkeæske med to guldarmbånd og en guldhalskæde, der fremstod nye.

Uden dokumentation for købet blev hun pålagt at betale told og importmoms, som løb op i næsten 5.000 kroner, idet myndighederne vurderede smykkernes værdi til at være næsten 18.000 kroner baseret på de aktuelle guldpriser.

Dette er ikke et enkeltstående tilfælde og det understreger vigtigheden af at kende reglerne for at medbringe 'nye køb' til Danmark.

Tommelfingerreglen er, at hvis du ankommer til Danmark fra et land uden for EU, og værdien af de varer du medbringer overstiger 3.250 danske kroner, skal du betale både told og importmoms. Dette gælder alt fra smykker til elektronik og tøj.

Derudover er der specifikke regler for, hvor meget du må medbringe af visse varer som cigaretter, vin og spiritus, baseret på hvad der anses for at være personligt forbrug.

Hvad gør man med en kopi af en dyr vare?

Selv hvis du falder for fristelsen og køber en designerkopi, skal du være opmærksom. Selv kopivarer er underlagt toldregler, når de medbringes hjem fra lande uden for EU.

Ifølge Forbrug.dk gælder nedenstående regler også for kopivarer:

  • Værdien af kopivarerne må ikke overstige 3.250 kroner.

  • Varerne skal være pakket i din egen bagage.

  • Varerne må kun være købt til privat brug og ikke til videresalg.

Mest Læste

Annonce