Effektivitet
-
Sundhedsvæsen på vildspor
Det danske sundhedsvæsen er på vildspor. Landets sygehuse og klinikker er ved at gro til i vildtvoksende bureaukratisk ukrudt. Det gør medarbejderne stressede, og fremfor at øge den sundhedsfaglige kvalitet fører det til mindre effektivitet, mindre tid til patienten, mindre arbejdsglæde - og det er en rigtig dårlig udnyttelse af de sundhedsfaglige ressourcer.
-
Vi kan jo ikke bare sælge Lolland
Det er følelsen af, at have gjort en forskel, der driver den offentligt ansatte i langt højere grad end den privat ansatte. Det var et centralt budskab, da fagbevægelse og forskere forleden debatterede Produktivitetskommissionens udspil om den offentlige sektor.
-
Skal vi ikke bare skrotte den aktive beskæftigelsesindsats?
Danmark har de højeste udgifter til beskæftigelsesindsatsen blandt OECD-landene, skrev Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsmedie Agenda fornylig. Og tilsyneladende giver de mange penge ikke den store effekt. Skal vi så ikke bare skrotte indsatsen?
-
Tæm styringstrangen og slip pligtetikken løs
Resultatet af for mange styringsinstrumenter er ofte dekobling. At man siger ét og gør noget andet. At man lader som om, man agerer i overensstemmelse med styringsinstrumenterne, mens man i virkeligheden dekobler dem for at skabe rum til kernen i arbejdet, skriver Helle Hein i Lederskabs-stafetten, og peger på, at der i mange styringsinstrumenter ligger en adfærdskontrol-tankegang, som repræsenterer et menneskesyn, man har forladt inden for motivationsteorien for mange år siden.