Efter absurd møde med velfærdssystemet: Hjælp med at lave en guide for pårørende

To afskårne fingerspidser blev starten på et vildt møde med velfærdssystemet for en pårørende. Nu deler datter sine erfaringer og har skrevet første udgave af en guide for pårørende til gamle, der bliver afhængige af offentlig hjælp.

“Der skulle en alvorlig ulykke til, før hjælpen kom. Sådan en, man møder i film om mafiaen og i rockerkredse, når gæld ikke bliver betalt. Eller i rapporter fra Amnesty om tortur.”

Pleje- og omsorg under forandring.

Læs historien om en ny ledelse, der på rekordtid slog Thyra Frank's Lottekultur ihjel. 
 
 

Sådan skriver journalisten og datteren Nanna Holst om sit møde med velfærdssystemet. I en opsigtsvækkende og rørende kronik fortæller hun, hvordan hendes mor langsomt blev mere og mere hjælpeløs mens familiens frustrationer over behovet for hjælp voksede.

På DenOffentlige deler Nanna Holst nu sin historie om et forløb, der udstiller velfærdsmodellens paradokser og dilemmaer. Trods forsøg på at sikre tryghed for sin mor, skulle der en uhyggelig oplevelse til før, der for alvor skete noget. Den historie kan du læse her.

Nanna Holst et konstruktivt skridt videre og deler sit bud på en overlevelsesguide for pårørende til gamle, der bliver afhængige af offentlig hjælp.

“Min mors hastige svækkelse satte gang i en periode, hvor jeg gentagne gange tog mig til hovedet enten alene eller sammen med nogle af de fantastiske ansatte i velfærdssektoren,” fortæller hun om baggrunden for at kalde sit bud for en overlevelsesguide. Hun er forundret over, hvordan systemet er, men understreger samtidig, at hun har mødt masser af ansatte, der gør deres bedste.

“Det er min oplevelse, at den helt almindelige sunde fornuft er forsvundet, og jeg oplevede igen og igen, at velfærdssystemet møder gamle og pårørende, som om det er første gang, et gammelt menneske har brug for hjælp,” fortæller hun.

Sammen med DenOffentlige deler hun nu sin historie og udgiver første version af en overlevelsesguide for pårørende. Håbet er, at initiativet kan bidrage til at offentligt ansatte og pårørende omkring de gamle i velfærdsdannmark kan fokusere på omsorgen snarere end systemiske ting, der tager energi og opmærksomhed fra det, det hele handler om: Et godt ældreliv.

Læs Nanna Holsts historie her og hendes første version til en overlevelsesguide her.

 

Emneord: Pårørende, Plejecentre, Ældreområdet, Fremtidens ældrepleje, Ældre patienter, Fremtidens plejehjem, Plejeområdet, Plejepersonale, FOA, Hjemmeplejeområdet, Hjemmepleje, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Velfærdsdebatten, Nye velfærdsløsninger, Velfærdsstyring, Velfærdskultur, Nana Holst, Guide for pårørende, 280917, 5 år med DenOffentlige
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.09.17 Jakob Holst
  Guide for pårørende

  Håber at politikere og embedsmænd kan se, at der er behov for en ny start med udgangspunkt i den gamle og vedkommendes pårørende. De kan starte med at læse guiden du har skrevet på baggrund af vores oplevelser!

 • 24.09.17 Nanna Holst
  Tak, Gitte Jensen, for gode pointer

  Du har fuldstændigt ret - der burde slet ikke være behov for sådan en guide, og den skal ikke tage fokus fra det reelle problem. Men indtil vi får ændret den bagvedliggende logik, som desværre nok vil tage lidt tid, tænker jeg, at det alligevel kan være nyttigt med lidt hjælp til selvhjælp for system-amatører som mig. Tak for anerkendelse af initiativet på trods.

 • 24.09.17 Nanna Holst
  Tak, M.S. Carstens, for din anerkendelse

  Det glæder mig meget, at mine erfaringer opleves relevante, og du at du allerde er med til at styrke missionen her på sådan en løftende måde.

 • 24.09.17 Nanna Holst
  Tak, Bøje Larsen, for hjertevarmende ord

  De betyder meget fra en begavet skribent, hvis sprog og refleksioner, jeg har nydt herinde. Du slår ned på det, jeg allerhelst ville formidle. Ikke dårlig behandling af min mor, slet ikke, bare et dybfølt ønske om den forenkling, du så rigtigt fremhæver. Tak for at ville hjælpe med at få version 1:0 ud at arbejde.

 • 24.09.17 Gitte Jensen
  Guide til Velfærdssystemet

  Godt initiativ, men tænker at det da må være en sag for ÆldreSagen at være med i. Enten som tovholder eller med ideer

  Men vil også sige, guiden løser jo ikke det basalle problem, der er i det Offentlige. De problemer der bliver nævnt i artiklen med mangelende koordinering, manglende engagement, manglende ledelse osv. det er jo problemer, der stødes på over alt.
  Så mon der ikke skulle sættes specifikt ind overfor det.

  Dybest set skal guiden vel kun indeholde de praktiske ting, der skal tages stilling, resten bunder jo i noget organisatorisk, og ved at lave en guide der forsøger at styre rundt i dette kaos, sendes, efter min mening et signal om at det er helt i orden, at det fungerer sådan.

 • 22.09.17 Bøje Larsen
  Tak, Nanna for dit guide-udkast

  Det er fremragende. Konkret. Den sætter mit eget teoretiske snak i relief. Den styrker ”kunden”, ikke apparatet. Jeg vil gerne bidrage, hvis jeg kan. Anbefale. Det offentlige skulle forpligtes til at udarbejde sådanne guides for flere offentlige områder (som måske så skulle ”godkendes” af nogle udefra, der repræsenterer kunderne). De urimeligt mange gange, man skal bede om den ”gamles” underskrift, og de mange steder, man skal henvende sig burde også forenkles.

 • 22.09.17 M.S. Carstens
  Tak

  Mange takt til Nanna Holst om, at dele, sit møde med velfærdssystemet med vi andre!
  Jeg har nu læst alle artiklerne og den første guide. Det kan jeg anbefale alle at gøre og være med til, at udvide guiden.
  Det er virkelig et stort arbejde der er lagt i både artikler og guide.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20
  OK20: Ny overenskomst for vikarer

  FOA og Vikarbureauernes Brancheforening har tirsdag skrevet under på aftale, som giver vikarer på plejeområdet mere i løn og pension.

 • 09.03.20
  FOA: Lov skal sikre vuggestuebørn først

  Ny undersøgelse afdækker alarmerende ringe normeringer i daginstitutionerne. De mindste skal tilgodeses først og minimumsnormeringer gælde for den enkelte institution, siger sektorformand i FOA.

 • 24.02.20 Infrastruktur
  FOA: Transportforlig med fine lønstigninger

  3F Transport og Dansk Industri har fremlagt overenskomstaftale, som blandt andet sikrer lønfremgang og mere sikkerhed til syge.

 • 25.04.19 Infrastruktur
  Markant flere ældre udfordrer kommunernes økonomi

  De kommunale regnskabstal for 2018 viser, at kommunerne er pressede, både når det handler om at sikre kernevelfærden og at skabe rammerne for moderne og god velfærd. Og udfordringen bliver yderligere forstærket de kommende år, når antallet af plejekrævende ældre vokser.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.