Efter endnu en sommers udbudsmaraton: Der er brug for kloge udbud

Alle bliver tabere - også samfundet - når offentlige udbud vælter ud op til sommerferien. Ofte med korte frister og hast skrevet over hele skærmen. Dansk Byggeri opfordrer til omtanke næste år.

Sommerferien er ofte en travl periode for de byggevirksomheder, der skal bygge eller renovere for særligt det offentlige. De vil nemlig have arbejdet gjort, mens der fx er ferie i børnehaven, skolen eller på kontoret. Det er der jo meget god fornuft i, men der er behov for, at landets bygherrer genovervejer måden, de tilrettelægger deres udbud på.

Det kan fx undre, at man gang på gang skal høre historier om offentlige bygherrer, der op mod sommerferien har travlt med at få sendt udbudsmateriale ud i starten af juni med tilbudsdato medio juni, så bygge- eller renoveringsarbejdet kan starte først i juli, fordi det er der, hvor skolen, institutionen eller kontoret holder sommerferielukket.

Denne lille case er ikke et eksempel konstrueret til indlægget her, men er hentet i virkelighedens verden, og en situation som ganske mange entreprenører og byggevirksomheder oplever. Konsekvensen er, at de fx fem bydende virksomheder alle er nødt til at reservere deres medarbejdere og eventuelle underentreprenører til at påbegynde opgaven i juli måned. Det betyder i praksis, at fire af de fem virksomheder må lægge beslag på medarbejdere, som ender med ikke at skulle løse opgaven, fordi en anden virksomhed vandt udbuddet. En anden konsekvens af den forserede og dårligt timede udbuds- og produktionsproces er ringe udnyttelse af kapaciteten i bygge- og anlægsbranchen, og at der i korte perioder af året som fx op til ferier kan opleves noget, der kunne minde om flaskehalse, uden at være det.

Lad derfor opfordringen til landets bygherrer – både offentlige og private – være, at det vil give en langt bedre udbuds- og produktionsproces, hvis dels udbuddene kommer i god tid, og at der er ordentlig tid til at disponere og planlægge produktionsprocessen. Det vil samtidig betyde, at det udførte arbejde og måske også prisen vil blive bedre.

Og så lige en serviceoplysning her til slut: Skolebørn tager ikke skade af at se deres skole eller institution blive bygget om. Det kunne måske endda give dem en oplevelse af byggeriet som en mulig karrierevej og respekt for de fysiske rammer, de hver dag tager for givet. 

Emneord: OPS, Udbud, Offentlige udbud, Byggeri, Bygge- og Anlæg, Anlæg, Offentligt privat samarbejde, Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, Offentligt byggeri
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 24.02.20
  Ventetiden på en byggetilladelse stiger

  Der er stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at give grønt lys til at bygge et nyt hus eller en ny kontorbygning. Vallensbæk er hurtigst, hvorimod Fredensborg har Danmarks længste ventetid på 104 dage. Papirarbejdet bør kunne klares på i gennemsnit to uger, mener Dansk Byggeri. Men det kan kun tre kommuner leve op til.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.