Efter flere sager om sjusk med data-sikkerhed: Sundhedsministeren hyrer eksterne eksperter

Minister hyrer eksterne eksperter til at undersøge, om myndighederne passer godt nok på data.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) hyrer nu eksterne it-eksperter til at undersøge, om personalet i Sundhedsministeriet og alle ministeriets styrelser passer godt nok på patienternes data. Det skriver netavisen Altinget.

Ministerens beslutning kommer efter to nye tilfælde, hvor Sundhedsministeriets egne styrelser, Sundhedsdatastyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed, har sendt patientoplysninger til de forkerte modtagere.

”Vi kan desværre ikke gardere os 100 procent mod, at der sker menneskelige fejl. Men det er utroligt vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at minimere risikoen for, at personoplysninger, som vores myndigheder har ansvaret for, kommer i de forkerte hænder,” skriver Sophie Løhde i en mail til Altinget.


Hos Sundhedsdatastyrelsen består fejlen i, at styrelsen kom til at sende en borgers sundhedsoplysninger til en forkert modtager.

Hos Styrelsen For Patientsikkerhed har en læge tilknyttet styrelsen sendt personfølsomme oplysninger fra syv borgere til en forkert modtager.

De to nye tilfælde kommer oven på sommerens nyhed om, at fem millioner danskeres sundhedsoplysninger og CPR-numre ved en fejl endte hos et kinesisk visumbureau for halvandet år siden.

Sophie Løhde frygter, de tre tilfælde kan underminere danskernes tillid til, at myndighederne passer godt på deres personlige oplysninger, og derfor har hun serviceeftersynet, for at sikre, at håndteringen af personfølsomme oplysninger i Sundhedsministeriets koncern foregår korrekt.

Direktør i Danske Patienter, Morten Freil, ærgrer sig også over fejlene.

”Patientdata er helt afgørende for, at man kan holde øje med behandlingskvaliteten, og at der kan udvikles nye behandlinger. Derfor er det ekstremt vigtigt, at danskerne kan stole på, at myndighederne håndterer data forsvarligt,” siger Morten Freil til Altinget.

De berørte borgere er ifølge Sundhedsministeriet blevet kontaktet af sundhedsmyndighederne og oplyst om, hvad der er sket.

Emneord: IT-sikkerhed, It-skandaler, Datasikkerhed, Sundhedsdatastyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsministeriet, Sophie Løhde, Personfølsomme oplysninger, Udveksling af persondata
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også