Efter vold og drab på flere bosteder: Mere magt til personale og ny type bosted på vej

Regeringen vil forebygge vold på bosteder, hvor fem ansatte er dræbt på fire år, siger sundhedsminister. KL vil give personalet flere magtbeføjelser, mens regionerne foreslår ny form for bosteder.

På nogle botilbud for psykisk syge er det en rigtig stor udfordring at forebygge vold for at skabe trygge vilkår for de ansatte og patienterne. 

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Derfor vil regeringen ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) se på, hvordan regionerne laver planer for at udskrive psykisk syge patienter.

Løhde er torsdag i samråd i sundhedsudvalget sammen med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).
 
- Der er ikke nogen enkle og hurtige løsninger på dette problem. Det er vigtigt, at vi lytter, inden vi lægger os fast på løsninger. Vi er alle enige om, at der er behov for en styrket voldsforebyggende indsats på landets botilbud, siger Sophie Løhde. 
 
 
Regeringen har bedt en arbejdsgruppe med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner se på bosteder. Inden september kommer arbejdsgruppen med sine anbefalinger til regeringen.
 
Samrådet er indkaldt af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. De kræver svar på, hvordan samarbejdet forbedres mellem behandlings- og socialpsykiatrien.
 
I april blev en 57-årig sosu-assistent dræbt af en psykisk syg patient på det kommunale bosted Center Lindegården i Roskilde. Det var femte drab på bosteder på fire år.
 
- Det er en fuldstændig uholdbar situation, at medarbejdere på botilbud skal gå på arbejde med livet som indsats, siger Karen Ellemann.
 
Løsningen kan være bosteder, hvor personalet må anvende tvang, som nu er ulovligt. KL og Danske Regioner er ivrige fortalere for den ny institution.
 
Det kan ifølge professor i psykiatri Poul Videbech være nødvendigt.

- Mennesker, der er så svært psykisk syge, at de ikke selv forstår, de er syge, kan i sjældne tilfælde være meget farlige. Derfor kan det være nødvendigt at udøve tvang for at beskytte dem selv eller personalet, siger han.

 
KL foreslår ny type bosted for psykiatriske patienter
Der er behov for en ny type institution, som kan rumme de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men som er for syge og farlige til at komme ud i de kommunale tilbud.
 
Det foreslår Kommunernes Landsforening (KL) forud for, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i åbent samråd om de drab, som de seneste år er sket på kommunernes bosteder.
 
Det seneste drab skete for fem måneder siden, hvor en 57-årig sosu-assistent blev dræbt af en psykisk syg beboer på det kommunale bosted Center Lindegården i Roskilde.
 
- Jeg tror, at en del af årsagen er, at man har reduceret i de psykiatriske sengepladser over en årrække. Derfor er man nødt til at finde et alternativ til de mennesker, der er for syge og voldsomme til at være i de kommunale tilbud, siger Jacob Bundsgaard, næstformand i KL. 
 
Den nye type institution skal være et behandlingstilbud og ikke et nyt botilbud, foreslår KL. Institutionerne skal derfor drives af regionerne.
 
Der har dog på forhånd lydt skeptiske røster fra blandt andre fagforeningen Socialpædagogerne og Danske Patienter. De frygter, at det vil betyde, at psykisk syge vil blive behandlet med mere tvang.
 
- Vi skal have det lange lys på her, og der er øgede magtbeføjelser, mere medicin og tvang er ikke løsningen, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen
 
Også organisationen Danske Patienter er bekymret ved tanken om at flytte psykiatrien ind på bostederne.
 
Der er i stedet brug for veluddannet og kvalificeret personale, lyder det fra næstformand Ebbe Henningsen.
 
Ifølge Jacob Bundsgaard opstår der dog situationer, hvor tvang er nødvendigt.
 
- Det er vigtigt at understrege, at det kun er noget, der skal bruges, hvis der ikke er andre alternativer. Det må ikke stå i vejen for den pædagogiske indsats, siger Jacob Bundsgaard. 
 
- Der kan dog være nogle tilfælde, hvor vi simpelthen er nødt til at bruge tvang for at beskytte medarbejdere og andre beboere, fordi borgere optræder voldsomt, siger han. 
 
Samtidig opfordrer KL til, at personalet på de kommunale tilbud også får lov til at benytte magtbeføjelser i enkelte tilfælde. Det kan eksempelvis være afskærmning, låsning af døre eller kropsvisitation. 
 
FAKTA: Danske Regioner vil lave en helt ny type bosteder
Regeringen arbejder sammen med regionerne på et udspil, der skal stoppe vold på landets kommunale bosteder.
Efter en række voldsomme episoder, nogle med døden til følge, er regeringen på vej med et nyt forslag til, hvordan vold på kommunale bosteder kan undgås.
 
Danske Regioner er sammen med Kommunernes Landsforening (KL) inviteret med om forhandlingsbordet.
 
Førstnævnte udarbejdede i maj et forslag til, hvordan en helt ny type institution skal løse problemet med voldelige angreb. Meget tyder på, at store dele af forslaget kommer med i regeringens udspil.
 
Læs mere om forslaget her:
 
* Psykisk syge patienter indlægges i dag enten på sygehusenes psykiatriske afdelinger eller bor på kommunale bosteder.
 
* På de psykiatriske afdelinger må personalet anvende tvang, mens ansatte på bostederne ikke må.
 
* Den nye institution skal kombinere psykiatrien med bostederne, så tvangsanvendelse bliver lovlig.
 
* Tilbuddet skal være for de mest ustabile med psykisk sygdom, der i dag bor på bosteder. Der er tale om 150-200 pladser på landsplan.
 
* Regionerne skal drive den nye type bosted.
 
* Der skal være "markant" øget tilstedeværelse af sundhedsfagligt personale.
 
* Nøgleordene er "rehabilitering" og "recovery" (at komme sig, red.).
 
Kilde: regioner.dk og Danske Regioners notat "Bedre sammenhæng og sikkerhed i indsatsen for de mest udsatte mennesker med psykisk sygdom".
 
/ritzau/
 
Emneord: Psykiatrien, FOA, Sophie Løhde, Karen Ellemann, Sundhedsstyrelsen, Bosteder, Vold og trusler på bosteder, Tvangsindlæggelse, Socialpsykiatri, Folketingets Samråd, KL, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Jacob Bundsgaard, Poul Videbech, Lindegården
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.

 • 25.03.20 Kommunalt
  Jobcentrene er klar til at hjælpe borgere og virksomheder i krisen

  Mange tusinde danskere har mistet deres arbejde på grund af krisen. De skal hjælpes hurtigt videre og gerne til nogle af de områder, der mangler hænder lige nu. Tag fat i det lokale jobcenter, lyder anbefalingen til både virksomheder og ledige.

 • 24.03.20 Sundhed
  Sundheds­styrelsen gør status i forbindelse med epidemiens første bølge

  Danmark er på vej ind i tredje uge af COVID-19-epidemien. I de kommende uger vil vi forvente yderligere smittespredning med flere alvorligt syge, der skal indlægges og behandles på sygehusene. Spidsbelastningen kan komme i ugerne efter påske.

 • 24.03.20 Kommunalt
  Det kommunale Danmark arbejder

  KL skønner, at ca. 200.000 kommunalt ansatte møder på arbejde hver dag trods coronakrisen. Derudover arbejder et stort antal hjemmefra. Ny kampagne sender en stor tak til medarbejderne for deres helt nødvendige indsats.