Ekspert: Her er kommunalvalgets mest spændende opgør

I tre kommuner er der ekstra spænding om, hvem der bliver borgmester, fortæller valgforsker.

Den 19. november kan sammensætningen af byrådet blive vendt op og ned i landets 98 kommuner. Men i tre af dem er der ekstra spænding om resultatet.

I Viborg, Køge og Fredericia er det nemlig meget svært at forudsige, hvem der bliver borgmester.

- På valgaftenen skal jeg i hvert fald følge med i, hvad der sker i de tre kommuner, siger Martin Vinæs Larsen, valgforsker på Københavns Universitet.

Han har udarbejdet den såkaldte 98-model, som ud fra blandt andet meningsmålinger og tidligere valgresultater kan udarbejde forudsigelser om valget.

I Viborg har De Konservative kun tre mandater i et byråd med 31 pladser. Alligevel lykkedes det Søren Pape Poulsen (K) at vinde borgmesterposten.

- Hvis nu De Konservative mister et mandat, er spørgsmålet, om de andre partier vil acceptere, at et så lille parti sidder på magten, siger Martin Vinæs Larsen.

Både Venstre og Socialdemokraterne kan gå efter posten.

- Det er en ny borgmester, som har svære arbejdsvilkår, siger Martin Vinæs Larsen.

Også Marie Stærke (S) i Køge har haft vanskelige vilkår. Midt i valgperioden blev hun udfordret af sine egne partikolleger.

Hun vandt knebent en magtkamp mod byrådsmedlemmet Thomas Kielgast, som nu har dannet lokallisten Ny Centrum.

- Det er ikke til at forudsige, hvem der vil alliere sig med hvem, siger forskeren.

Det er der ikke tvivl om i Fredericia. Men her bliver valget meget tæt. Ved sidste valg lykkedes det Venstre at bryde 90 års socialdemokratisk styre.

Siden har der været uro i partiet. Samtidig stiller Socialdemokraterne op med en stærk kandidat, folketingsmedlemmet Jacob Bjerregaard.

- De har nok valgt ham, fordi de satser på, at han kan vinde borgmesterposten tilbage, vurderer forskeren.

Kandidaten selv fortæller, at han af princip ikke spår om valgresultater.

- Borgerne i Fredericia skal nok selv beslutte, hvad der er bedst for dem. Men jeg fornemmere opbakning til vores kurs, så jeg er da optimistisk, siger Jacob Bjerregaard.

/ritzau/

 

Emneord: KV13, Opgør, Borgmesterpost, Martin Vinæs Larsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 17.11.13 Politik
  Folkelig opbakning til Stemmer på Kanten

  Den landsdækkende demokratikampagne Stemmer på Kanten, som stræber efter at få socialt udsatte til at stemme, får bred opbakning fra vælgerne. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstituttet InFact. Hver anden dansker har hørt om kampagnen, og to ud af tre synes det er et godt initiativ.

 • 03.10.13 Politik
  Valgkonkurrencer skal skabe større engagement i nærdemokratiet

  Ved seneste kommunalvalg i 2009 havde vi på landsplan den laveste stemmeprocent i 35 år. Kun 65,8 procent af alle stemmeberettigede i landet afleverede deres stemmeseddel. På Stevns lå stemmeprocenten på 71, men ved det kommende kommunalvalg tirsdag den 19. november er barren sat endnu højere, oplyser borgmester Poul Arne Nielsen.

 • 11.09.13
  Følg kommunalvalget på facebook

  Valget i Greve har fået sin egen facebook-profil. Her laver unge fra den lokale produktionsskole film om at stemme for første gang. Og her får borgerne i Greve besked om konkurrencer og aktiviteter op til valget den 19. november.

 • 21.08.13 Velfærd
  Hva’ ska’ jeg med kommunen?

  "Hva’ ska’ jeg med kommunen?" spørger mange unge. Et nyt projekt involverer de 15-25 årige i hvordan kommunens serviceydelser kan blive bedre, og hvordan unge kan få indflydelse på de digitale tilbud i bibliotek og Borgerservice.