Eksperter: Minister har brudt loven

Esben Lunde Larsen har overtrådt ministeransvarsloven, vurderer flere eksperter mens andre mener, at Esben Lunde Larsen er sat under administration, og DF har opbrugt sin kvote for gule kort.

Sagen om kvotekongerne, som sidder på store andele fiskerikvoter, har kostet dyrt for både miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og støttepartiet Dansk Folkeparti.
 
Eksperter mener, at ministeren har brudt ministeransvarlighedsloven mens kommentatorer mener, at han reelt er sat under administration, og DF har opbrugt sin kvote for gule kort, lyder analysen dagen derpå fra kommentatorerne. 

En af dem er Børsens Helle Ib, der kalder forløbet "et ubetinget nederlag" for Esben Lunde Larsen, der indkasserer en næse.

- Selv om han kan glæde sig over at kunne fortsætte som minister, er de politiske frihedsgrader blevet indskrænket, skriver hun i Børsen.
 
- For DF er risikoen selvsagt, hvis der breder sig en opfattelse af, at DF er meget hård i filten over ministres synder - men alligevel accepterer undskyldninger og næser som udgang.
 
En lignende analyse fremlægger Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, i avisens spalter. Han konstaterer, at Esben Lunde fremover vil være "overvåget":
 
- Overvåget vil DF så også selv blive, næste gang en ordfører kritiserer en minister for at holde oplysninger tilbage for Folketinget. 
 
- For slipper den næste "løgner" også af krogen, hvis han eller hun bare siger pænt undskyld, når sagen er blevet afdækket af pressen? Troværdighed kan ikke bare tages for givet, heller ikke i DF.
 
Det styrker ikke støttepartiets troværdighed, men derimod politikerleden, lyder dommen fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell. Han skriver, at DF valgte "den mest uprofessionelle af alle løsninger":
 
- At lade ordføreren hamre løs i dagevis med hårde og stærkt belastende anklager mod en minister for så tirsdag formiddag at afblæse det hele med henvisning til, at nu handler det om "at se fremad".
 
Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, hæfter sig i sin analyse ved, at støttepartier nu kan true sig til politisk magt for rullende kameraer.
 
- For tre måneder siden blev Liberal Alliance beskyldt for at true sig i regering, da de begravede deres trusler om at vælte Lars Løkke Rasmussen i bytte for ministerbiler. I denne uge så vi, at DF mestrer samme disciplin.
 
Esben Lunde Larsen har undskyldt, at han ikke har givet Folketingets partier alle oplysninger i sagen - og han lover at gøre sit "yderste" for at gennemføre fiskeriaftalen "både i ord og ånd".
 
Eksperter: Fødevareministeren har overtrådt central lov
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ad flere omgange åbenlyst overtrådt loven om ministres ansvarlighed i sagen om kvotekonger, vurderer flere eksperter i forvaltningsret ifølge Berlingske. Blandt dem er Jørgen Albæk Jensen, der er juraprofessor ved Aarhus Universitet.
 
- Der er ingen tvivl om, at ministeren har tilbageholdt oplysninger, hvilket han også selv siger nu. Derfor vurderer jeg, at han formentlig har handlet groft uagtsomt og dermed har brudt ministeransvarsloven, siger han.
 
Jørgen Albæk Jensen mener, at forløbet viser, at Esben Lunde Larsen har tilbageholdt væsentlige informationer for partierne bag fiskeripakken. 
 
Ministeransvarsloven siger blandt andet, at ministre ikke må give Folketinget urigtige oplysninger eller vildledende oplysninger eller fortie en sags væsentlige oplysninger. 
 
Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, vurderer, at Esben Lunde Larsen har overtrådt ministeransvarsloven på flere punkter. 
 
- Ministeren erkender selv, at der er oplysninger, han har forsømt at give til Folketinget. Oplysninger som han burde have delt med Folketinget. Det er et klart brud på ministeransvarlighedsloven, siger han til Berlingske. 
 
Ministeren har den seneste uge været i politisk stormvejr i sagen om de såkaldte kvotekonger, som sidder på store andele fiskerikvoter. 
 
Undervejs er ministeren gentagne gange blevet fanget i usandheder, vildledning og skiftende forklaringer. Det mener i hvert fald flere partier anført af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. 
 
Ministeren har blandt andet givet udtryk for, at han ikke kendte til andre indgreb over for kvotekonger end tro og love-erklæringer. Det viste sig at være forkert.
 
Tirsdag besluttede Dansk Folkeparti, at selv om partiet og et folketingsflertal har beskyldt Esben Lunde Larsen for at tale usandt, tilbageholde centrale oplysninger for Folketinget og give vildledende information, kan han alligevel fortsætte som minister. 
Emneord: Miljø- og Fødevareministeriet, Esben Lunde Larsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.04.17 Tage Møller
  Ministeren Esben Lunde Larsen og det danske politiske system.

  I de seneste år har det danske politiske system godtroende sagt ja til en udbredt centralisering af al privat og offentlig virksomhed, hvorefter "de store" kvæler "de små". Offentlige serviceorganer og små erhvervsvirksomheder dør, og lokalområderne stagnerer og affolkes, hvorved processen forstærkes.

  Ikke nok med det, så ved alle, at sådanne koncentrations-tiltag medfører magtkoncentrationer, som muliggør, animerer og letter forsøg på korruptlignende aktiviteter samt milliardstore skalten og valten med borgernes penge.

  Hvad der er endnu værre, vedrører det forhold, at når ulovlighederne opdages af den "fjerde samfundsmagt", PRESSEN, så klarer personerne konsekventfri den begåede handling - blot ved "for åben skærm" at sige "undskyld" !

  Hvis jeg stjæler naboens cykel, sættes jeg i fængsel !

  Følgevirkningerne af disse udemokratiske retstilstande er utallige. Tendenserne til anvendelse af ulovlige og "smarte" metoder breder sig ud i samfundets mange grene, og borgerne mister tilliden til det politiske system, som ikke varetager sit lovmæssige ansvar.

  Opnåelse af tillid kan tage flere år, men kan mistes på en enkelt dag !

 • 05.04.17 Gitte Jensen
  Føj for en led hankat

  man kan da ikke på den ene side ville have strengere straffe til alle der begår blot den mindste ugerning, for derefter synes det er helt i orden at en politikker stikker en fed løgn. Det er da moral i dobbelt størrelse. Det er da ikke så sært at mange er rigtig godt træt af hele den måde DK bliver styret og forvaltet på.

 • 05.04.17 Bent Brandt
  Lunde Larsen

  Politikerleden vokser time for time, ikke kun på grund af DF's hykleriske "beslutning" - men også på grund af Lunde Larsens person.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også