Ekspertudvalg: Sådan kan vi få flere organdonorer

Sygehusene skal indføre pakkeforløb, så det bliver nemmere for pårørende at donere en nyre til et sygt familiemedlem. Og flere skal aktivt tage stilling til, om de ønsker at blive potentielle organdonorer. Sådan lyder et par af et ekspertudvalgs anbefalinger til, hvordan man kan få flere organdonorer. Anbefalingerne overrækkes i dag til sundhedsminister Astrid Krag.

Danskerne har et positivt syn på organdonation. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at næsten 90 pct. har en positiv holdning til organdonation, og at godt 80 pct. er villige til at donere et organ.
 
Og det er ikke bare i teorien, at danskerne har en positiv tilgang til organdonation. Langt de fleste pårørende svarer ja, når en læge beder om tilladelse til at bruge organer fra et døende familiemedlem på en intensivafdeling. Kun 20 procent siger nej, viser tal fra Organdonationsdatabasen. Alligevel har der i flere år været mangel på organer herhjemme, og i dag står ca. 400 syge danskere på venteliste for at få transplanteret en nyre, en lunge eller et andet organ.

På baggrund af en Folketingsbeslutning nedsatte Sundhedsministeriet derfor i 2013 en arbejdsgruppe bestående af faglige eksperter og repræsentanter for relevante patientforeninger, der fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man kan få flere organer til donation. Og i dag kunne arbejdsgruppen så overrække sine anbefalinger til sundhedsminister Astrid Krag.

”For mange patienter er det i bogstaveligt forstand et spørgsmål om liv og død, om de kan få et nyt organ. Derfor er det vigtigt, at man både i sundhedsvæsnet og i samfundet generelt er åbne over for at se på, hvordan man kan få flere organdonorer. Og jeg synes, at der er flere rigtig gode anbefalinger i ekspertudvalgets rapport”, siger Astrid Krag, der vil tage initiativ til at drøfte anbefalingerne med Folketingets partier og senere i år forventer at kunne præsentere en ny national handlingsplan for organdonation.

Flere organer fra døende og levende donorer

Arbejdsgruppen peger bl.a. på, at man på sygehusene skal blive bedre til at undersøge mulighederne for organdonation blandt døende patienter. Og anbefaler, at man ændrer relevante vejledninger fra de faglige selskaber, så det bliver fast praksis på alle sygehuse, at lægerne først stopper behandlingen af døende patienter med eksempelvis omfattende hjerneskader, når det er undersøgt, om patienterne kan blive organdonor.

Og der er også fokus på, hvordan man kan få flere organer fra levende donorer. Det anbefales, at sygehusene indfører ensartede pakkeforløb, så eksempelvis familiemedlemmer til en nyresyg hurtigt kan få afklaret, om deres nyre egner sig til transplantation, og efterfølgende få foretaget en operation.
 
Rapporten indeholder også forslag til initiativer, der skal få flere til aktivt at beslutte, om de ønsker at blive potentielle donorer. Arbejdsgruppen foreslår bl.a., at borgere, der besøger internettjenesterne e-boks, sundhed.dk og borger.dk, skal gøres opmærksomme på muligheden for at tilmelde sig donorregistret. Og det skal også være muligt at tilmelde sig donorregistret via mobiltelefoner og tablets, anbefaler arbejdsgruppen.

Læs ’Anbefalinger til handlingsplan for organdonation’ på www.sum.dk.

Emneord: Organdonation, Sundhed, Astrid Krag, Arbejdsgruppe
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.