Eksporten skuffer

Dansk eksport faldt i november. Det vidner om, at væksten stadig er svag, og derfor bliver det ikke nemt at vinde eksportordrer, mener DI.

Det er især nedgang i salget af vindmølledele til Storbritannien og lægemidler til USA, der har fået eksporten til at tabe pusten og falde 4,8 pct. i november. Set fra september til november er eksporten kun steget med 0,9 pct. sammenlignet med de foregående tre måneder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
 
- Faldet i eksporten i november er skuffende, og udviklingen vidner om, at væksten på eksportmarkederne fortsat er meget svag. Vi kan ikke forvente, at ordrerne kommer af sig selv, siger chefkonsulent i erhvervsøkonomi Allan Sørensen, DI.
 
Set over de seneste tre måneder er eksporten til USA og Kina faldet med henholdsvis 2,6 og 3,8 pct., og eksporten til lande uden for EU er faldet med 0,6 pct. det seneste år.
 
- Det er især bekymrende, at eksporten til landene uden for EU er faldet det seneste år. Det er her, at den økonomiske fremgang er mest markant, og det langsigtede vækstpotentiale er størst, siger Allan Sørensen.
 
Væksten er forsat svag
I november faldt eksporten til EU-landene med 4,1 pct., men samlet set er eksporten til de europæiske nærmarkeder steget med 1,7 pct. de seneste tre måneder. 
 
- Novembers fald vidner om, at væksten fortsat er svag. Og selvom den europæiske fremgang forventes at bide sig fast i den kommende tid, bliver det ikke nemt at vinde de eftertragtede eksportordrer - hele det europæiske erhvervsliv kigger nemlig sultent efter nye afsætningsmuligheder, siger Allan Sørensen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.