Elever fra hele landet samles til topmøde om skolemad

Velfærd

12/04/2016 13:33

Nick Allentoft

Sund mad giver glade elever og motivation for læring. Over 100 elever skal udvikle idéer til, hvordan skolerne indarbejder sund og bæredygtig skolemad i undervisningen og elevernes hverdag.

Siden 2014 har projektet ’LOMA – lokal mad’ med støtte fra Nordea-fonden arbejdet for at gøre sundhed, lokale råvarer og elevernes deltagelse i tilberedning af skolemad og måltider til en fast del af hverdagen i landets skoler.

Et centralt element i LOMA er, at mad og måltider på skolen bliver integreret i fælles mål for undervisningen i en bred vifte af fag. Derudover deltager lokale fødevareproducenter i undervisningen af eleverne i henhold til folkeskolereformens ambition om den åbne skole.

Nu skal der videndeles på første runde af pilotprojekter mellem skoler fra Aalborg, Herning, Ishøj og Svendborg.

Elevernes erfaringer skal på banen

Rammen for topmødet er Nymarkskolen i Svendborg, hvor LOMA-projektet tog sit afsæt tilbage i 2013. Foruden elever skal lærere, pædagoger, køkkenpersonale og skoleledere fra de involverede skoler deltage i et program, hvor erfaringer fra de første pilotprojekter skal deles og konceptet bag LOMA skal videreudvikles.

”LOMA er med til at fremme det gode, sunde liv på en skole”, fortæller Dorte Ruge, ph.d. og projektleder ved University College Lillebælt - og uddyber, ”Vores evaluering viser, at eleverne trives, når vi inviterer dem til at deltage i læreprocesser, der involverer både ører, øjne, hænder, fødder, hjerte, hjerne og mave. Det vil sige alt det, der kendetegner et helt menneske”.

”Vi ser, at eleverne opnår viden og færdigheder i flere fag. Samtidig får de handlekompetence indenfor maddannelse, sundhed og bæredygtig udvikling”, afslutter Dorte Ruge.

Svendborg Kommune er vært for topmødet

LOMA-projektet er forankret ved University College Lillebælt og gennemføres i samarbejde med Svendborg Kommune, som også er værter for topmødet.

Mette Kristensen, formand for Udvalget for Børn og Unge i Svendborg Kommune, glæder sig over, at Svendborg med LOMA på Nymarkskolen er foregangskommune og nu medvirker til udbredelse af LOMA til andre kommuner.

”Vi ser frem til at være værter for LOMA-topmødet”, udtaler Mette Kristensen, ”I Svendborg kommune har vi en vision om, at alle børn og unge skal blive den bedste udgave af sig selv – løftet af læring og trivsel”.

Mette Kristensen uddyber, ”Vores medarbejderes lærings- og dannelsessyn tager blandt andet udgangspunkt i, at børn og unge tilegner sig ny viden gennem undervisning, fordybelse og eksperimentering. LOMA-projektet understøtter det arbejde på mange måder, hvor børnene i praksis deltager i mange processer fra jord til bord, og hvor flere fag inddrages samtidig”. 

Programmet på LOMA-topmødet byder på præsentationer fra eleverne, workshops og værksteder, hvor både elever og ansatte sammen skal videreudvikle projektet. 

 

Mest Læste

Annonce