Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

Kommunerne er set under ét blevet mere imødekommende med at lade de private virksomheder vedligeholde og stå for kommunale veje, parker, grønne anlæg og snerydning. Men der er markant forskel på, hvor meget de enkelte kommuner udliciterer, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
 
Helt i top ligger Holstebro Kommune, der udliciterer 90 procent af opgaverne på det tekniske område. Frederikssund, Greve og Hillerød kommuner følger efter. I bunden finder man Hvidovre, Tårnby og Vallensbæk kommuner, der udliciterer mellem 13 og 21 procent.
 
- Det ærgrer mig, og det bør også undre, at der stadig er kommuner, som halter så langt efter de bedste. I Dansk Byggeri mener vi, at alle kommuner bør have som mål at udlicitere mindst 70 procent på de tekniske områder. Og jeg kan kun opfordre kommunerne i bunden af skalaen til at besøge de bedste og lade sig inspirere til at udlicitere mere. Både den enkelte kommune og de lokale virksomheder går glip af gevinsterne, hvis de private ikke får chancen. Og der er ikke noget at vente på, tekniske opgaver kan nemt udliciteres, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.
 
Pengene kan bruges bedre
 
Dansk Byggeris beregninger viser, at der er store beløb at spare. Hvis alle kommuner skruer op for deres udlicitering af de tekniske opgaver, så den kommer op på niveau med de 10 procent bedste kommuner, vil besparelsen løbe op i over en halv milliard kr. om året.
 
- Penge, man kunne bruge til at investere i eksempelvis klimaløsninger, bedre indeklima i folkeskolerne, tiltrængte renoveringer af kommunale bygninger eller til nogle af de mange forbedringer af velfærden, vælgerne er blevet lovet som f.eks. flere pædagoger i daginstitutionerne. Det er ønsker nok, og det er jo trods alt skatteborgernes penge, man forvalter, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius. 
 
Samlet set går det langsomt fremad
 
Overordnet set går det dog den rigtige vej. Set under ét har landets kommuner aldrig udliciteret så stor en andel af de tekniske opgaver, som de gør nu. Sidste år indgik de kontrakt med private virksomheder om lige omkring 45 procent af de tekniske opgaver, mens der året før var tale om godt 44 procent og for ti år siden knap 36 procent. 
 
- Det er positivt, at kommunerne samlet set er mere villige til at lade de private virksomheder udføre den type opgaver. Øget konkurrence og udlicitering er med til at få de kommunale opgaver løst bedre og i langt de fleste tilfælde også billigere. Samtidig med, at det skaber aktivitet og private arbejdspladser, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.
 
Emneord: Dansk Byggeri, Udlicitering, Offentligt privat samarbejde, OPS, 170919
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 24.02.20
  Ventetiden på en byggetilladelse stiger

  Der er stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at give grønt lys til at bygge et nyt hus eller en ny kontorbygning. Vallensbæk er hurtigst, hvorimod Fredensborg har Danmarks længste ventetid på 104 dage. Papirarbejdet bør kunne klares på i gennemsnit to uger, mener Dansk Byggeri. Men det kan kun tre kommuner leve op til.

 • 16.09.19 Bæredygtighed
  Ministerium dropper fagkontorer: Kraftcentre skal indfri klimamål

  Ministerium nedlægger fagkontorer og erstatter dem med såkaldte kraftcentre, som skal koordinere arbejdet med analyser og løsninger frem mod de centrale klimamål.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.