Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Corona-konkurser lader vente på sig

Erhvervsliv

04/5/22 6:38

Redaktionen

Danske virksomheder kom positivt ud af april. Med 307 konkursramte virksomheder er der tale om det laveste konkursniveau i 4 år for årets fjerde måned.

"Der er fortsat fuld knald på forbruget og arbejdsløsheden er lav, så selvom inflationen er den højeste i 35 år har virksomhederne travlt og optimismen lever. Det er det, vi ser, når konkurstallet i april ligger lavt," vurderer Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark.

Samme lave niveau som under pandemien

De 307 konkursramte virksomheder svarer til niveauet fra sidste år, hvor 311 måtte dreje nøglen om i samme måned. Det er færre end i 2020 (347) og 2019 (332).

April-tallet kommer dog efter et forhøjet niveau i marts, hvor 443 gik konkurs. Det satte en stopper for en ellers positiv udvikling i årets første to måneder, hvor konkurstallet i januar faldt med 32% og i februar 46% i forhold til niveauet i samme periode sidste år.

En bølge i slowmotion

En moderat stigning i antal konkurser skal vi dog forberede os på de kommende måneder - alene af den grund, at der har været opretholdt et kunstigt lavt niveau under Corona.

"Vi vil se flere konkurser med reference til Corona, men bølgen vil rulle i slowmotion. Først vil de høje indlånsrenter føre til færre investeringer, hvilket vil kunne smitte af på efterspørgslen. Og så følger konkurserne," siger Morten Kofoed Larsen.

Hård måned for Midtjylland

Ser vi på udviklingen i regioner har april været hård ved Midtjylland, der tegner sig for en stigning i forhold til samme måned sidste år på 130% - svarende til 47 konkurser sidste år mod 108 i. år. Hovedstaden præsterede omvendt at reducere 2021-niveauet på 182 konkurser til 112 i april i år.