Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gælder 150.000 danskere: Ny overenskomst på plads

Erhvervsliv

01/03/2023 09:03

J. Bøgen

Mindstelønnen kommer til at stige.

150.000 danskere har fået en ny overenskomst.

Både arbejdsgivere og arbejdstagere bekræfter overfor TV 2, at der er indgået forlig mellem Dansk Erhverv og HK Handel, som blandt andet organiserer ansatte i detailhandlen.

Det er stadig begrænset, hvor meget vi ved om den nye overenskomst, men eftersigende kopierer man dele af den aftale, som man allerede er nået frem til under forhandlinger inden for industrien. Hvis det viser sig at holde stik, bliver mindstelønnen sat op med 4,50 kroner per år de næste to år.

I samme periode hæves den såkaldte fritvalgskonto, hvor lønmodtagerne selv bestemmer, om de vil bruge pengene til til løn, ferie eller pension. Kontoen hæves angiveligt med to procent i løbet af de to år.

Netop når det gælder detailhandlen er ovenstående punkter sandsynligvis noget, mange vil kunne mærke. Der er nemlig mange butiksansatte, der arbejder til mindsteløn, og derfor vil det kunne aflæses direkte på lønsedlen, hvis stigningen i mindstelønnen holder stik.

Dominoeffekt på vej?

Forhandlingerne mellem Dansk Erhverv og HK Handel begyndte fredag i sidste uge, altså d. 24. februar, og egentlig regnede hovedforhandleren for arbejdstagerne med, at det ville blive en kamp at finde fælles grund.

"Vi går ind i forhandlingerne med en stærk bevidsthed om, at det formentlig bliver de sværeste forhandlinger nogensinde på grund af den svære økonomiske situation," lød det fra Mette Høgh, formand for HK Handel og hovedforhandler, i en pressemeddelelse i forbindelse med forhandlingernes begyndelse.

Bekymringerne viste sig imidlertid at være uden nævneværdig grund, da der ikke engang skulle gå en uge, før aftalen var klar til at blive sendt til afstemning blandt fagforeningens medlemmer.

Derfor kan man også godt tillade sig at være forsigtigt optimist, når det gælder de forhandlinger, der stadig er i gang. Kommentatorer forventer nemlig, at der snart bliver meldt ud om lignende aftaler på andre områder, da der er en vis koordinering mellem de respektive fagforeninger.

Mest Læste

Annonce